Держбюджет наповнюватимуть кредитами?

1
1
Держбюджет наповнюватимуть кредитами?
На сьогодні дефіцит державного бюджету досягає рекордного за всю історію незалежності рівня – майже 300 млрд грн. На наступний 2021 рік уряд запланував «дірку» в бюджеті на рівні 236 млрд грн (доходи – 1,092 млрд грн, витрати – 1,328 млрд грн, дефіцит бюджету – 5,5% ВВП). Тим часом Україна уклала чергові угоди з міжнародними партнерами про надання позик – Міжнародним банком реконструкції та розвитку (МБРР) і Європейським інвестиційним банком (ЄІБ).

Інформує Перший.

У першій угоді йдеться про кредит Україні на суму 300 млн доларів – це цільова допомога на підтримку малозабезпечених сімей та допомогу підприємцям, які постраждали від негативного економічного впливу пандемії COVID-19. Загальна сума запозичень в рамках співпраці України з МБРР становить на сьогодні 750 млн доларів.

Інший кредит, від ЄІБ, становить 640 млн євро. Ця допомога розподілена по декількох напрямках.

Саме в стрімкому накопиченні України зовнішніх боргів полягає один з головних фінансових ризиків для країни. Адже, за даними НБУ, в наступному році Україна повинна повернути зовнішнім кредиторам понад 5 млрд доларів без урахування витрат на обслуговування цих зобов’язань. Таким чином, наявний борг у 4,86 ​​млрд доларів. Перед МБРР зросте до 5,16 млрд дол., А перед ЄІБ – з 760 млн дол. До 1,51 млрд доларів. Загальна сума зовнішнього державного боргу може досягти 43,01 млрд доларів. І це, не рахуючи зовнішній, гарантований державою борг, який оцінюється на рівні близько 10 млрд доларів.

Як саме будуть наповнювати державну казну? Подробиці теми розповів економічний експерт Всеволод Степанюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«В основному, це буде відбуватися за рахунок кредитів. Майже 500 млрд заплановано позичити. І ще майже 600 – віддати. Тобто ось така приблизно арифметика державного бюджету. Крім цього ми маємо дефіцит бюджету майже у 267 млрд гривень», – сказав він.

На його думку, цей бюджет навряд чи вдасться виконати, як по доходах, так і по видатках.

«Чому? Тому що бюджет був побудований дуже на оптимістичних цифрах. Тобто він був побудований на припущенні, що економіка України буде зростати на 4,6%. А це абсолютно нереально. Тому і цифри, закладені в ньому – також нереальні», – зазначив Степанюк.

Експерт заявив, що ті гроші, які Україна хоче отримати від Міжнародного валютного фонду – не надто врятують ситуацію.

«Півтора мільярда доларів – це приблизно 40 млрд гривень. А дефіцит бюджету – 270 млрд гривень. Тому я б не вважав МВФ тією інстанцією, яка може виручити України. Краще з нею зовсім не співпрацювати. Коли в уряді говорять про сильно дешеві й вигідні відсотки від кредитування з боку МВФ, то це не зовсім так. Вони не дуже нам вигідні. Нині по всьому світу ставка відсотків 1-1,5%. А в МВФ хочуть більше. Також МВФ дає кредит на спеціальних правах позики, які самі по собі орієнтуються на курс кредитів іноземних валют. А це зазвичай дорожче, ніж курс коливання основних валют світу. Якщо ці відсотки скласти, то виходить не дуже, то й дешево для нас», – резюмував фахівець.

Також він згадав зловживання на ринку розміщення ОВДП, які доводиться продавати на менш вигідних умовах.

Нагадаємо, що 15 грудня, Верховна Рада прийняла в цілому законопроект про державний бюджет України на 2021 рік.
Доходи проекту бюджету передбачені в розмірі 1,092 трлн грн (+21 млрд грн до другого читання), витрати – 1,347 трлн грн (+13,5 млрд грн). Середньорічний курс долара, за яким розраховується держбюджет-2021, становить 29,1 грн.

Дефіцит держбюджету по відношенню до ЗПС становить 5,5% (6% до першого читання) або 246,6 млрд грн.
До держбюджету закладено зростання ВВП на 4,6% і інфляція на рівні 7,3%.

У Мінфіні заявили, що проект держбюджету – збалансований і реальний. Там додали, що параметри держбюджету-2021 збігаються з оцінками Міжнародного валютного фонду.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
дзеленько і К понабираються боргів як сучка бліх, а потім ціну на газ піднімуть до небес, щоб розраховуватись за них
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні