14 грудня люди зможуть побачити сонячне затемнення

0
4
14 грудня люди зможуть побачити сонячне затемнення
У понеділок, 14 грудня деякі частини Південної Америки ненадовго поринуть у темряву через повне сонячне затемнення.

Пише НВ.

Затемнення 14 грудня розпочнеться в Тихому океані. Потім тінь досягне берега близько Сааведри, Чилі, а повністю Місяць закриє Сонце о 13 годині за місцевим часом (18 годин за київським часом), відзначають астрономи.

Це затемнення 142 саросу (інтервалу часу, після якого затемнення Місяця і Сонця приблизно повторюються в тому ж порядку), тому воно дублює аналогічне в 2002 році.

Шлях тіні шириною приблизно 90 км пройде на схід через Чилі і Аргентини. Останнім місцем, де можна побачити повне затемнення, перш ніж воно піде з континенту і над Атлантичним океаном, буде Саліна-дель-Ехе, Аргентина, де повне затемнення закінчується о 13:25 за місцевим часом.

За даними NASA, глядачі на більшій частині Південної Америки зможуть побачити часткове сонячне затемнення — коли місяць, здається, «відкушує» сонячний диск. Антарктида також «побачить» часткове сонячне затемнення до 40%. Часткове затемнення можна побачити на півночі, аж до Еквадору.

Шлях тіні продовжиться через південну частину Атлантичного океану і зупиниться біля узбережжя Намібії. У деяких частинах південного сходу африканського континенту, таких як місто Кейптаун в ПАР, незадовго до заходу сонця також можна буде побачити часткове сонячне затемнення до 60%.

Останнє сонячне затемнення сталося 21 червня 2020 року. Це кільцеве затемнення не повністю закрило Сонце, але, тим не менш, засліпило глядачів в деяких частинах Африки і Азії. Останнє повне сонячне затемнення сталося 2 липня 2019 року і також відбулося над Південною Америкою.

Наступне сонячне затемнення буде кільцевим, воно пройде над Канадою, Гренландією і деякими частинами Азії 10 червня 2021 року. Наступне повне сонячне затемнення відбудеться над Південною Америкою 4 грудня 2021 року.

Кільцеподібне затемнення відбувається, коли в момент затемнення Місяць перебуває на більшій відстані від Землі, ніж під час повного затемнення, і конус тіні проходить над земною поверхнею, не досягаючи її.

Візуально при кільцеподібному затемненні Місяць проходить по диску Сонця, але виявляється менше Сонця в діаметрі, і не може приховати його повністю. У максимальній фазі затемнення Сонце закривається Місяцем, але навколо Місяця видно яскраве кільце незакритих частин сонячного диска.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні