--> Як живе родина лучан з порушеннями слуху. ФОТО. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Як живе родина лучан з порушеннями слуху. ФОТО. ВІДЕО

0
3
Як живе родина лучан з порушеннями слуху. ФОТО. ВІДЕО
Двоє лучан із порушеннями слуху Іванна та Василь Мар’яші виховують сина та доньку. Діти теж – не можуть чути. Між собою спілкуються мовою жестів. Попри це родина живе звичним життям. Діти відвідують школу та садок, а батьки працюють.

Про це повідомляє Суспільне Волині.

П’ятирічний Вова і восьмирічна Дарина розмовляти за допомогою жестів навчилися раніше, ніж спробували вимовити свої перші слова, розповідає їх бабуся Людмила Скібіцька. Жінка каже: онуки мають свою мову, а вона придумала власну.

Мовленнєвому розвитку дітей родина завдячує логопедам і вихователям спеціалізованого дитсадка. Нині у дитсадку, який відвідує Вова, 45 вихованців із порушеннями розвитку з усієї області.

«З сім’єю Мар’яшів ми дуже давно співпрацюємо і знаємося, тому що це вже друге покоління, яке виховується в стінах закладу. Мама була вихованкою закладу. І в нас на базі садка був навчально-виховний комплекс і мама вчилася ще й в школі», – розповіла вихователька-сурдолог Іванна Король.

П’ятирічний Вова має слуховий протез на обох вушках. Нині у садку хлопчика готують до школи.

Вдома у Мар’яшів завжди гамірно, – каже бабуся дітей: «Вони дуже люблять включати музику, телевізор, комп’ютер на велику гучність, танцюють під ту музику, в них у вухах йде музика».

Восьмирічна Дарина – уже школярка. Дівчинка ходить в інклюзивний клас 15-ї школи.

Зараз спілкуватися родині легше, каже Людмила Скібіцька. Допомагають мобільні телефони. Мати завжди позитивний настрій, попри обставини, допомагає спілкування з однолітками і постійне навчання, каже пенсіонерка. Жінка – студентка університету ІІІ віку.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні