Нацрада наражає представників ТРК на ризик захворіти на коронавірус, - НСЖУ

0
1
Нацрада наражає представників ТРК на ризик захворіти на коронавірус, - НСЖУ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення створила всі умови, щоб представники ТРК, які беруть участь у її засіданнях, могли захворіти на коронавірус. Про це заявив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко у Facebook.
Національна спілка журналістів України поділяє обурення колег та вимагає від Нацради забезпечити належні умови для учасників засідань медіарегулятора", - повідомив Томіленко.

За словами журналіста, умовами, в яких представники ЗМІ мають долучатися до "онлайн"-засідання Нацради і відстоювати свою позицію, обурений й директор запорізького КП "Муніципальна телевізійна мережа" (телеканал Z) Дмитро Веліканов.

"Хол, де скупчилося більше людей, ніж треба – зо два десятки чоловік. Хто в масках, хто ні. Там хтось працює, тут треба відповідати на запитання Нацради, дуже незручно. Навіть образливо чи що", − зазначив він у коментарі НСЖУ.

За словами Веліканова, попри те, що він проінформував Нацраду про те, що була захворюваність на коронавірус у редакції, перевірка все одно відбулась. І сам він був на момент перевірки хворим.

"Лист про перевірку ми отримали за три дні, а не за 5, як це передбачено. Представник прийшов, незважаючи на небезпеку. Я з лікарняного мав приїжджати підписувати протокол. Дай Боже, щоб представник не захворів", − прокоментував він.

Водночас власниця радіо "Буковинська хвиля" Оксана Продан підтвердила слова свого колеги, навівши власний приклад.

"Я була особисто на засіданні 26 листопада, де більшість представників телерадіокомпаній, які приїхали з різних куточків України, не могли повірити до початку розгляду, що таке може бути. Всі, чиї питання розглядають, "запускаються" тільки в хол, до турнікета охорони, де їх реєструють працівники Нацради до початку засідання. І далі всі разом знаходяться не в залі засідань, не навіть в коридорі якогось поверху, а в холі біля вхідних дверей", − написала вона.

Вона наголосила, що кількість людей на засіданні перевищувала можливу за санітарними нормами.

"Без води, без туалету, в холоді та під загрозою бути інфікованим COVIDом, створеною Нацрадою, − саме так отримують чи не отримують можливість працювати сьогодні українські журналісти радіо та телебачення, − в тортурні.

Є людські умови, які мають забезпечувати державні органи відвідувачам, є повага до професії, є вимоги для захисту здоров’я і є, нарешті, Кодекс України про адміністративні правопорушення, який стосується не тільки бізнесу, але й держави", − зазначила Оксана Продан.

Однак, одна з учасниць засідання Нацради, директорка ТРК "Рівне 1" Людмила Дуніна розповіла, що особливих претензій до організації засідання в неї немає.

"Ми всі були у масках, було скупчення людей, але не особливо відчувалося. В приміщенні – прохолодно, близького контакту одне з одним не мали. В тих умовах, які створила для нас держава, то все адекватно. Глобальних претензій я не маю", − сказала пані Дуніна.

До слова, у квітні цього через запроваджений в Україні карантин, Нацрада змінила Регламент і відтоді свої засідання проводить у режимі реального часу із використанням відеоконференції "Zoom". Тож, члени Нацради для участі у засіданні не зобов’язані бути фізично присутні у приміщенні відомства. Водночас ліцензіати, які отримали запрошення на участь у засіданні, мають бути фізично присутні у будівлі регулятора за адресою: м. Київ, вул. Прорізна, 2. Однак, попри пандемію коронавірусу COVID-19 та карантинні обмеження, які були запроваджені, представникам ТРК надано єдине місце для офіційного "виходу в ефір" - невеликий хол на вході в приміщення.

Національна спілка журналістів України висловила солідарність із колегами з телерадіокомпаній та вимагає від Нацради невідкладно змінити порядок допуску представників ТРК до участі в "онлайн"-засіданнях регулятора.

"Настільки грубе нехтування карантинними нормами є недопустимим, - наголошує голова НСЖУ Сергій Томіленко. – Члени Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення мають дбати про убезпечення здоров’я представників ТРК, не говорячи про вияв елементарної людської поваги. Можна організувати дистанційну участь в засіданнях, для місцевих ТРК – з обласних центрів за участі регіональних представників Нацради. Головне, регулятор має захоплюватися не каральними повноваженнями, а дбати про підтримку медіа та допомогу в нинішні кризові часи".

НСЖУ готує офіційні звернення щодо грубого порушення карантинних обмежень при організації засідань Нацради до Національної поліції, МОЗ, Держпродспоживслужби, а також поінформує про ситуацію парламентські Комітети – з питань гуманітарної та інформаційної політики і з питань свободи слова, пише ZiK.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні