Луцькі підприємці зустрілися з податківцями. ФОТО

0
-11
Луцькі підприємці зустрілися з податківцями. ФОТО
У Луцьку місцеві підприємці поспілкувалися з представниками ДПС у Волинській області щодо встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО), проти якого виступає малий бізнес.

Про це говорили у п’ятницю, 13 листопада, під час круглого столу. Його організував Громадянський Рух «СВІДОМІ», засновником якого є Андрій Покровський.

Модератор заходу, співзасновник "СВІДОМИХ" Тарас Шкітер наголосив, що ця розмова необхідна, щоб податківці та підприємці спробували знайти порозуміння між собою.

"Не можна один-одного критикувати безпідставно, але якщо підстави є, то про це необхідно говорити", – зазначив він.

Своєю чергою податківці розповіли про особливості запровадження РРО. Так, завідувачка сектору прес-служби інформаційної політики Олена Нікотіна зосередилася на законодавчій базі, а начальник відділу фактичних перевірок управління аудиту Валерій Сургент розповів про контроль та штрафи за порушення.

Представники ДПС повідомили, що зараз в області РРО встановили уже 48 суб'єктів господарювання. Застосування РРО є обов’язковим, якщо платник єдиного податку другої-четвертої груп в календарному році перевищив обсяг доходу один мільйон гривень.

"Зупинити процес запровадження процес РРО неможливо. Воно все одно буде запроваджено. Просто зараз склалися форс-мажорні обставини, які негативно вплинули. З того, що я читаю та бачу в інтернеті, складається враження, що порядний бізнес підтримує застосування РРО", – сказала Нікотіна.

Натомість підприємці наголосили, що встановлення касових апаратів несе за собою чималі витрати та значно ускладнєю ведення звістності. З їхніх слів, це може призвети до масового закриття малого бізнесу або переходу в тінь.

Разом із цим представниця руху #SaveФОП Людмила Патіюк зазначила, що влада повинна була б зайнятися реформою митниці та фіскальної служби, з її слів – це основі вимоги підприємців:

"Дайте нам можливість спокійно завозити товар, щоб я могла самотужки поїхати та спокійно його привезти. Але ж для нас умови на митниці зовсім не такі і ми не можемо цього зробити. Боротися потрібно не з нами, набагато легше це робити на митниці, на кордоні. Після реформ ми зможемо та будемо готові виконати умови, встановити РРО. Хоча й це і дорого. Необхідна для цього система внутрішнього товарообігу коштує тисячу-півтори доларів".

Також скептично висловилася щодо запровадження РРО голова Волинської обласної організації приватних роботодавців торгівлі і комерційної сфери Тетяна Іовенко.

"Ми – прості люди та говоримо те, що є. На сьогодні великий бізнес лобіює свої інтереси через свої представників у Верховній Раді. Чи допомогло введення касових апаратів для торгівлі складною технікою побороти контрабанду? Чи зупинили нелегальне ввезення та вивезення алкоголю? Ні.

Я вважаю, що місцеві податківці не винні у цьому, ми завжди знаходили спільну мову. Але наші законотворці на найвищому рівні нищать українців. Вони ніби самі кажуть, що їдьте в Польщу та піднімайте економіку інших країн".

Зауважимо, на круглому столі були присутні:

Тарас Шкітер – депутат Луцької міської ради, співзасновник Громадянського Руху «СВІДОМІ»
Учасники:
Алла Надточій –депутатка Луцької міської ради.
Сургент Валерій – начальник відділу фактичних перевірок управління аудиту
Нікотіна Олена – завідувач сектору прес-служби інформаційної політики та адміністрування субсайту
Патіюк Людмила – підприємець, представниця громадського руху #SaveФОП
Іовенко Тетяна – голова Волинської обласної організації приватних роботодавців торгівлі і комерційної сфери

До слова, з 1 серпня почався перший етап запровадження програмних касових апаратів. Відтоді бізнес за бажанням може користуватися спеціальним додатком - так званим "РРО в смартфоні".

З початку наступного року використання РРО для певних видів діяльності ІІ-IV груп фізичних осіб-підприємців мало стати обов'язковим.

З 1 квітня 2021 року мав початися третій етап – РРО (традиційний або програмний) стане обов'язковим для фізичних осіб-підприємців, які є платниками єдиного податку ІІ-IV груп незалежно від видів діяльності.

Верховна Рада 4 листопада відправила на повторне перше читання проєкт закону щодо відтермінування впровадження касових апаратів для ФОП II-IV груп до 1 січня 2022 року.

17 листопада Верховна Рада вдруге провалила проєкт закону про відтермінування впровадження касових апаратів для ФОП.
Застосування РРО є обов’язковим, якщо платник єдиного податку другої-четвертої груп в календарному році перевищив обсяг доходу 1 млн гривень.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-11

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні