--> На Львівщині археологи знайшли поселення доби енеоліту | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Львівщині археологи знайшли поселення доби енеоліту

0
8
На Львівщині археологи знайшли поселення доби енеоліту
На Львівщині під час реконструкції дороги між Жовквою та Кам’янка-Бузькою археологи виявили пам’ятки епохи енеоліту та княжої доби. Про це Суспільному розповів керівник археологічної експедиції Олександр Сілаєв.

Повідомляє Суспільне.

У 2019 році археологи, проводячи розвідку на місці реконструкції дороги, зафіксували вісім об’єктів. Це давні поселення, які належать до різних епох – від енеоліту та раннього залізного віку, до княжої доби та аж до ХІХ століття.

"Це глиняний посуд, ліпний, той що робився не на гончарному крузі, а від руки, крем’яні вироби, тобто відщепи, фрагменти знарядь праці, наприклад, кам’яної шліфованої сокири, але в переважній більшості це дрібні фрагменти, які ще необхідно дослідити", - каже Олександр Сілаєв.

На Сопошин-2 - об’єкті, який науковці дослідили цьогоріч, знайшли унікальні тисячолітні артефакти.

Археологічні дослідження, як і будівельні роботи, поділені на два роки — 2020 та 2021. Окрім поселень доби енеоліту, цьогоріч археологам вдалось віднайти залишки старого хутора, який був зафіксований на історичних картах. Дослідники припускають, що ці пам’ятки належать до ХVIII-XIX століття.

Вже наступного року археологи готуються до ще масштабніших розкопок. Їх проведуть на поселенні ранньозалізного віку Воля-Жовтанецька-1, яке розташоване на розвилці автодоріг Зіболки – Батятичі – Дальнич.

Керівник місії пояснює, що перед новим будівництвом чи масштабними реконструкціями, які передбачають земельні роботи,за українським законодавством передбачені археологічні дослідження. Їх виконують для того, щоб підтвердити наявність чи відсутність знахідок на території. Якщо ж вони трапляються, техніка зупиняється і починають працювати археологи.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
8

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні