--> Ціни на житло стрімко ростуть через коронавірус | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Ціни на житло стрімко ростуть через коронавірус

1
-1
Ціни на житло стрімко ростуть через коронавірус
Коронавірус і карантин підвищили вартість оренди житла. Перш за все, йдеться про міста-мільйонники, куди восени з’їжджаються студенти і люди з периферії в пошуках заробітку.

Але через карантин пропозицій найдешевшого житла стало менше, звідси і зростання цін.

Сайт “Сьогодні” склав рейтинг вартості оренди квартир у п’яти найбільших містах України.

Також ми з’ясували що буде з цінами на оренду до кінця року і підготували корисні поради як орендарям, так і орендодавцям.

Що в рейтингу
Моніторинг цін ми проводили для одно-, дво- і трикімнатних квартир економ-сегмента. За винятком Києва (де працюють багато фахівців з високими зарплатами – 50 тис. грн і більше) – там узятий до уваги і преміум-сегмент.

Враховувалися пропозиції по квартирах площею 20-30 кв. м для “одиничок”, 30-50 кв. м для “двійок” і 50-70 кв. м для “трійок”.

Розкид цін говорить про те, що дешеве житло здають в спальних районах і в старому житловому фонді, в основному це “хрущовки”, дорогі квартири здають в центрі міста, недалеко від метро (для Києва і Харкова, де, на відміну від Дніпра, розвинена мережа метрополітену), з євроремонтом, сучасними меблями та “повним фаршем” побутової техніки.

За даними інформаційного порталу OLX, вартість довгострокової оренди в Києві виросла від 2% до 26% в залежності від району, але при цьому кількість пропозицій збільшилася. За ціною “одинички” в столиці можна зняти “двійку” або “трійку” в Одесі та Львові.

Оренда не подешевшала і в Одесі. За III квартал подорожчали “одинички” на 10-17%, в залежності від району, “двушки” – на 11%. Кількість пропозицій по цим квартирам зменшилася.

У Харкові та Дніпрі ціни на оренду за осінь практично не змінилися, але пропозицій стало більше. Йдеться, перш за все, про дорогі квартири у престижних районах.

Львів – єдине з міст, де за останні 3 місяці житло подешевшало. Ціни знизилися на 2-кімнатні квартири на 6-7%, на 3-кімнатні – на 4%.

Київ – де дешевше

За даними OLX, найвигідніший для оренди район столиці – як і раніше Деснянський: “одиничка” буде коштувати 7000 грн/місяць, “двійка” – 8000 грн, “трійка” – 10 000 грн. На другому місці Святошинський, де 1-кімнатні квартири здають в середньому по 8 000 грн в місяць, 2-кімнатні – по 10 000 грн і 3-кімнатні – по 13 000 грн.

Доступно також зняти 1-кімнатні у Подільському районі (без метро), де орендна плата – 8500 грн, на Оболоні (без метро) – 9000 грн, у Дніпровському районі – 9000 грн (біля метро).

Чому подорожчало
Головними факторами зростання цін експерти ринку нерухомості називають:

– початок бізнес- і навчального сезонів, повернення основних орендарів житла: це студенти і наймані працівники;

– відсутність пропозицій дешевих ліжкомісць у зв’язку з закриттям офіційних хостелів через карантин (працюють тільки нелегальні нічліжки). Там, головним чином, жили приїжджі, приватно заробляють ремонтами на дому, продавцями, реалізаторами на базарах. Тепер вони знімають житло в складчину, що підняло ціни на оренду в нижньому ціновому сегменті (спальні райони).

Прогнози до кінця року
На думку фахівців, нинішня вартість оренди висока, особливо в столиці, тому далі дорожчати не буде.

“Ціни відповідають рівню жовтня 2019 року, коли про коронавіруси і не чули, була нормальна ділова активність, – говорить незалежний експерт ринку житла Ірина Луханіна. – Зараз не бачу передумов для зростання цін на оренду квартир: пропозицій на ринку більше, ніж достатньо”.

Але якщо жорсткий карантин запровадять повторно, то ціни на оренду підуть вниз через зниження попиту. Співробітники фірм підуть на неповний робочий день з пониженням зарплати або у відпустку, багато хто буде змушений звільнити квартири втративши можливість оплати оренди.

Поради орендарям
Ціна повинна відповідати середньоринковій по конкретному сегменту. Якщо ціна набагато нижча – шукайте підступу.
Уважно вивчіть паспорта власників та правовстановлюючі документи: там повинні фігурувати одні й ті ж особи. Це допоможе переконатися, що квартира належить їм, а не знята подобово і перездається.
На угоді повинні бути присутніми і підписувати договір оренди всі власники квартири.

Зафіксуйте в договорі показання лічильників, вкажіть, що і хто оплачує. Зробіть опис меблів і майна.
Уважно читайте умови розірвання договору оренди: зазвичай, вас повинні попередити щонайменше за місяць.
Зважуйте свої фінансові можливості. Часто за дострокового припинення дії договору гарантійна сума не повертається.

Поради господарям
Вивчіть паспорта орендарів, поцікавтеся їхнім джерелом доходів і стабільністю заробітку.
Перепишіть у договорі всіх, хто буде проживати в квартирі.
Уважно читайте умови розірвання договору: вас повинні попередити мінімум за місяць.

Застрахуйте себе від псування майна, несплати комунальних платежів гарантійною сумою в розмірі місячної оренди.
Регулярно перевіряйте оплату комунальних послуг або беріть грошову компенсацію і оплачуйте їх самі.
Як ми вже повідомляли, новорічні шахраї вже взялися за справу. Полюють на тих, хто хоче забронювати житло на свята.

Спеціаліст з нерухомості каже, що такі шахрайські схеми провертають щоосені. Шахраї беруть фотографії будинків з усіх куточків світу, створюють з ними оголошення, вказують низьку ціну і чекають клієнтів. Тому експерти наполягають на особистому візиті до орендодавця.

Якщо неможливо подивитися будинок особисто, експерт радить дзвонити власнику по відеозв’язку і просити показати фасад і кімнати.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Який початок бізнесу, повний ковідний "локдаун" планує влада!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні