--> Дорожній картель на Волині виграв тендерів на пів мільярда грн | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Дорожній картель на Волині виграв тендерів на пів мільярда грн

1
-2
Дорожній картель на Волині виграв тендерів на пів мільярда грн
Одним із лідерів за виграними тендерами на Волині стабільно залишається ТОВ «Автомагістраль-Південь», що входить до так званого «дорожнього картелю». З початку року підприємство в області виграло тендерів на загальну суму близько пів мільярда гривень, повідомляє ІА Волинські Новини.

Черговий тендер, в якому перемогло ТОВ «Автомагістраль-Південь», відбувся 24 вересня. Сума договору – 269,2 мільйона гривень. Це було замовлення на виконання робіт з капітального ремонту автомобільної дороги державного значення М-19 Доманове (на м. Брест) - Ковель - Чернівці - Тереблече (на м. Бухарест) на ділянці км 63+822 - км 71+822, Волинська область (45453000-7 Капітальний ремонт і реставрація). Цього року, дещо раніше, фірма виграла на Волині ще низку дорожніх тендерів на загальну суму 218,7 мільйона гривень.

Зауважимо, ТОВ «Автомагістраль-Південь» станом на жовтень 2020 року вже має в своєму портфелі чверть всіх дорожних підрядів від «Укравтодору». Компанія є членом Національної асоціації дорожників України разом із ТОВ «Ростдорстрой», ТОВ «Онур конструкціон інтернешнл», ТОВ «СУНП «Автострада», ТОВ «Техно-буд-центр» та ТОВ «Шляхове будівництво «Альтком». Саме цю групу і називають «дорожнім картелем», адже вона, згідно з даними «Наших грошей», отримує дві третини дорожніх тендерів – 64,7%.

Про те, що саме картель освоює більшість коштів з Дорожнього фонду, заявив і колишній радник голови Офісу президента Ігор Уманський, який напередодні звільнився. Він повідомив, що гроші із «ковідного фонду», які направили на будівництво доріг, освоїв дорожній картель та звинуватив владу в тому, що вона втратила адекватне сприйняття реальності.

«З початку «Великого будівництва» почались зміни у вимогах до тендерної документації. За дивним «збігом обставин» новим вимогам відповідає лише шість компаній – улюбленці «долі» або «картель», як їх називають колеги. Вигравати смачні тендери можуть лише вони. Але якщо придивитись – ці компанії не завжди будують дороги безпосередньо, а перепродають підряди субпідрядникам із дисконтом 30-40%», – написав Уманський у фейсбуці.

І таке відбувається в усіх регіонах України. Волинь – не виняток. ТОВ «Автомагістраль-Південь» заявило на виконання робіт тих же працівників, які одночасно мають працювати на реконструкції та будівництві доріг в різних куточках України. Одні й ті самі машиністи асфальтоукладача мають укладати асфальт на Волині й на Донеччині, дорожні робітники мають працювати і в Запорізькій, і в Харківській області, і у Волинській. Фактично більшість робітників мають в поті чола працювати мінімум у п’яти областях.

Такі речі стали можливі через те, що у методологію Укравтодору включені вимоги з досвіду, наявності певного об’єму техніки, що закріплює монополію великих гравців та виключає потрапляння на ринок дрібніших. Фактично усім вимогам відповідають лише одиниці і, за збігом обставин, це – учасники «дорожнього картелю».

До слова, ще навесні ГО «Ліга антитрасту» подавала заяву до Антимонопольного комітету, в якій вимагає розпочати розслідування проти Укравтодору за статтею 15 закону «Про захист економічної конкуренції».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Махінації!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні