--> Три кілометри дротів: як виглядає луцький музичний фонтан зсередини. ФОТО. ВІДЕО. | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Три кілометри дротів: як виглядає луцький музичний фонтан зсередини. ФОТО. ВІДЕО.

1
13
Три кілометри дротів: як виглядає луцький музичний фонтан зсередини. ФОТО. ВІДЕО.
Світломузичний водограй у центрі Луцька працюватиме за новим графіком, нині функціонує у тестовому режимі, - розповів Суспільному директор комунального підприємства "Луцькводоканал" Віктор Гуменюк.

Будівельні роботи на театральному майдані розпочали ще 3 червня. Водограй планували відкрити до Дня міста, але не встигли. Запрацював фонтан 20 жовтня.

Як працює луцький водограй

Працює музичний фонтан щодня і в обідню пору. Зараз технологічна частина фонтану зроблена, на черзі - облаштування амфітеатру, який, згідно з проєктом, мають обкласти гранітом.

Так фонтан виглядає вдень


Загальний кошторис фонтану 12 мільйонів 418 тисяч гривень. Нині освоїли 7 мільйонів гривень.

Щовечора біля фонтану натовп глядачів


"Є певні бачення, щоб скоригувати і передбачити інше облицювання", каже Віктор Гуменюк. Як виглядатиме кінцевий варіант амфітеатру, ще невідомо.

Фонтан, який називають сухим, бо він не має чаші ззовні, може працювати при температурі не нижчій 5 градусів тепла.

Що під фонтаном

Чаша для води знаходиться під водограєм. Там же - машинна зала з обладнанням для управління. В приміщенні 5 помп, система фільтрації, очищення, знезараження води та програмне обладнання.

Музичний фонтан зсередини


Щоб забезпечити роботу фонтану майстри проклали 3,5 кілометри дротів, - каже директор Луцькводоканалу.

Пульт керування водограю


Після налаштування, фонтан вмикається та вимикається автоматично. Поки працює під чотири мелодії. "Фонтан у тестовому режимі, а наступного року будуть якісно прописані певні мелодії, щоб рух води відповідав мелодійності. На один трек на це затрачається 6-7 годин", - каже директор Луцькводоканалу.

Історія луцького фонтану

Театральний майдан Луцька, де облаштували новий фонтан, у 18 столітті був приміською зоною, - говорить краєзнавець Олександр Котис. Згодом тут був ринок. У 1904 році територію облагородили й зробили міський публічний сквер.



"Цей сквер ще пам’ятають старожили, адже його ліквідували на початку 70-х років, коли будували драмтеатр. І тоді ж влаштували тут фонтан, він був перший у 70-ті роки, він був світломузичний", - розповів краєзнавець.



Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
13

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
З якого музею вони привезли щит керування? На вулиці 21століття, а тут використали якийсь архаїзм ще комуняцького виробництва
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні