Створили документальні фільми про українських політв'язнів. ВІДЕО

2
-6
Створили документальні фільми про українських політв'язнів. ВІДЕО
30 жовтня Український інститут національної пам'яті та "Історична правда" презентували документальний цикл про українських дисидентів-політв'язнів.

Розповідають про Ірину Стасів-Калинець, Миколу Руденка та Святослава Караванського.

Створили 3 короткометражні фільм. Їх опублікують для вільного перегляду.

У 2020 році виповнюється 100 років від дня народження Караванського та Руденка та 80 років Стасів-Калинець.

"Ці люди є виразниками суспільної активності та руху гуманітарної інтелігенції, яка в той час репрезентувала боротьбу проти русифікації та за відродження національної культури українців", - зазначив під час презентації Олег Бажан, старший науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук.

"Цикл дещо, напевно, консервативний, але водночас може заохотити прочитати про цих людей більше. Головна функція всього, що ми робимо в останні роки, – це заохотити людей до розуміння, що минуле – це дуже цікаво й дуже складно. Очевидно, ми багато речей спростили. Це було живе суспільство, не ідеальне. І ми не перший раз пробуємо показати людей з підручника звичайними, простими людьми", – розповів Вахтанг Кіпіані, ведучий фільму, засновник та головний редактор "Історичної правди".

Презентація документального циклу відбулася в День радянського політв'язня. Його почали відзначати 30 жовтня 1974-го. Саме в той день Андрій Сахаров зустрівся з журналістами.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Рагулi про рагулiв знiмають.
Відповісти
День радянського полiтв'язня один раз на рiк , а бандярлоха 365 .
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні