--> Якою буде їжа в 2030 році | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Якою буде їжа в 2030 році

1
-9
Якою буде їжа в 2030 році
У рамках Оксфордського фестивалю науки і ідей вчені з усього світу поділилися своїми прогнозами щодо майбутнього продуктової індустрії. Експерти розповіли про найбільш божевільні ідеї, які цілком можуть стати реальністю через 10 років, пише svidok.online.

Головними тенденціями, на думку більшості вчених, стануть рослинне м’ясо, вегетаріанський корм для домашніх тварин і м’ясо комах.

Райан Бетенкорт, генеральний директор компанії з виробництва собачих кормів Wild Earth, впевнений, що у найближчі 10 років їжа зміниться більше, ніж за 10 000 років, завдяки інноваціям в харчових технологіях.

Однак багато експертів стверджують, що головною причиною таких змін стануть кліматичні та екологічні зміни. Пропонуємо разом подивитися на основні ідеї конференції.

Штучне м’ясо
Як вважають експерти, вирощене в лабораторіях м’ясо буде набирати популярність і через 10 років перетвориться з «елітного продукту» в звичайний.

Про це на фестивалі заявив професор Марк Пост з Маастрихтського університету в Нідерландах, який в 2013 році представив перший у світі бургер, приготований з м’яса, вирощеного в лабораторії.

Зараз Пост є власником фірми Mosa Meat, яка створює м’ясо з клітин м’язів тварин. Компанія отримує матеріал, поки тварина знаходиться під наркозом, а потім фахівці поміщають клітини в спеціальні чаші з поживними речовинами, де тканини починають розмножуватися. Пост вважає, що такий спосіб в кінцевому підсумку витіснить рослинні замінники м’яса на ринку (наприклад, соєве м’ясо).

Звукова приправа
«Звукова приправа» – це новий метод, який заснований на використанні звукового стимулу для отримання більш широкого спектру емоцій під час їжі. Так, наприклад, в британському ресторані The Fat Duck (три зірки Мішлен) відвідувачам до страви включається певна музика, яка «покращує почуття смаку».

Професор Чарльз Спенс з Дослідницької лабораторії Оксфордського університету, вважає, що сучасні технології повинні стати частиною вечерь не тільки в шикарних ресторанах, але і в звичайних будинках. Спенс каже, що “звукова приправа” за звичайною сімейною вечерею може збагатити, як смакові відчуття, так і створити умови для більш цікавих бесід за столом.

Вегетаріанський корм для домашніх тварин

Згідно з дослідженням Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі, додавання м’яса в корм для котів і собак еквівалентно викидам близько 64 мільйонів тонн вуглекислого газу на рік. Приблизно такий же вплив на клімат мають 13,6 мільйона автомобілів щорічно.

Ендрю Найт, Австралійський професор з Університету Вінчестера, вважає, що вегетаріанський підхід до корму для домашніх тварин, може зменшити вплив цієї сфери на клімат.

Деякі компанії вже зараз замислюються про такі зміни. Mars, яка володіє брендами Pedigree і Whiskas, в минулому році оголосила, що працює над кормом для тварин без вмісту м’яса.

Однак вегетаріанський корм для тварин поки що є спірною альтернативою. Доктор Сара Додд з Університету Гвельфа Онтаріо в Канаді заявила, що нетрадиційні дієти з рослинної сировини можуть привести до проблем зі здоров’ям.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вже подуріли з тим вегетаріанством, хоть над тваринами не знущайтеся!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні