Увага! "Питають, де підпис?". З'явилася нова схема крадіжки грошей з банківських карток українців

5
2
Увага! "Питають, де підпис?". З'явилася нова схема крадіжки грошей з банківських карток українців
Шахраї почали активно користуватися новою схемою крадіжки грошей з карткових рахунків людей - вона зав'язана на відсутності підпису власника карти на зворотному боці пластика. Про це повідомляють Надзвичайні Новини.

Злочинці телефонують людям, представляються працівниками служби безпеки банку, і вимагають сфотографувати картку і надіслати фото через месенджер. При цьому на людину тиснуть погрозами блокування рахунку.

"Шахрай заявляє, що у людини не підписана банківська карта, і на це поскаржилася торгова точка, в якій він розраховувався. Тому банк заблокує йому картковий рахунок, оскільки порушено правило про наявність підпису. Єдина можливість не блокувати - це якщо власник картки сфотографує карту з двох сторін, і відправить "працівнику банку". Нібито так банк зможе упевнитися, що карту вже підписали. Як тільки шахраї отримують фото карти - з рахунку починають зникати гроші. Таку інформацію не можна нікому надавати", - розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький.

Відсутність підпису на платіжній картці - поширення явище, тому шахраї, які обдзвонюють людей і залякують, майже завжди вгадують з цим порушенням. Згідно з вимогами банку, кожна карта має бути підписана людиною на зворотному боці: розпис має стояти поряд з CVV-кодом банку (він вводиться при розрахунку в інтернеті). Без такого підпису карта вважається недійсною, і де-юре нею не можна користуватися.

Тобто торговельні точки не повинні її приймати до оплати, а людина не має платити. Однак на практиці це не так. Більшість банківських карток українців не підписані, проте скрізь приймаються до оплати. До речі, не тільки в Україні, а й за кордоном.

Касири найчастіше нехтують цим правилом. Вимога по підпису була жорсткою поки люди підписували чеки під час оплати карткою з магнітною смугою. Торговець звіряв підпис на своєму чеку з підписом на карті, щоб упевнитися, що карту не вкрали і з ним розраховується справжній власник пластика. Однак з часом банківські карти стали масово переводити на чіпи (ще забезпечили PayPass - безконтактна технологія), і підпис на чеку більше не потрібен. Її не потрібно звіряти з розчерком на карті. Тепер людина вводить в терміналі PIN-код, тобто підписує розрахунки ним.

Тому касири перестали стежити за підписом на картах. А згадали про це шахраї, коли вигадували нову схему, і стали залякувати людей, яким навіть не пояснили ці нюанси.

"Очевидна недоробка банку. Є правила, і підпис має бути присутнім на зворотному боці карти, просто цим нехтують, оскільки транзакції підписують PIN-кодом. Хоча насправді, в самому банку при видачі карти людині повинні були пояснити цей момент, і більш того - настояти, щоб людина підписала карту в присутності банківського працівника. Тоді проблеми б не було", - прокоментував ситуацію директор Української міжбанківської Асоціації членів платіжних систем ЕМА Олександр Карпов.

Згідно з діючими правилами, якщо людина розголошує банківську інформацію, таку як реквізити карти (номер, CVV-код, PIN-код і ін.), і потім з неї зникають кошти, то банк не компенсує цей збиток. Власника визнають винним в порушенні правил користування пластиком.

Відшкодування за все вкрадене з карткового рахунку людини відбувається за принципом невинуватості. Якщо банк може довести, що його клієнт щось порушив - не відшкодовує нічого, якщо не доведе - зобов'язаний компенсувати. Як тільки зникає сума, фінансисти зобов'язані провести своє розслідування. Коли з'ясовується, що оплата (в інтернеті/торговій точці/зняття в банкоматі) проводилася з введенням PIN-коду, який знає тільки людина, то її, швидше за все, визнають винною у всьому.

"У банках проводять розслідування по кожному випадку розкрадань, і після приймають рішення. Буває, що людям відшкодовують збитки, але частіше їм все-таки доводиться судитися з банком, щоб отримати компенсацію. Зазвичай судяться за пропажу великих сум на дебетних картах або коли розкрадають кредитний ліміт. При зникнення 500-1000 грн тяжби виникають вкрай рідко", - розповів старший партнер адвокатської компанії "Кравець і партнери" Ростислав Кравець.

Схема з підписом на карті, звісно, не єдиний трюк карткових злочинців. Останнім часом вони активно наживаються на темі коронавірусу, оскільки вона залишається актуальною в Україні і по всьому світу.

"Варіантів шахрайства та зломів карткових рахунків безліч. Наприклад, людям пропонують безкоштовні мобільні додатки/програми, які нібито відстежують захворюваність COVID-19 на вашій вулиці. Або телефонують під виглядом лікарів, заявляючи, що близький опинився в лікарні або обсервації, і просять терміново сплатити якийсь аналіз або препарат, і одразу дають номер своєї картки.

Літніх людей шахраї лякають тим, що в карантин не працюватиме їх пенсійне посвідчення, і вмовляють перевести пенсію і всі заощадження на новий рахунок. По ходу розмови вивуджують дані їх карт, щоб обібрати. Коли йшло скасування і перенесення туристичних поїздок, з'являлася маса шахрайських сервісів, які нібито допомагали отримати повернення грошей за поїздку. А насправді грабували рахунки людей після введення банківських реквізитів", - навів кілька прикладів Олександр Карпов.

Активізацію карткових шахраїв нещодавно підтвердив Нацбанк, коли публікував звіт: за його даними, в січні-червні 2020 року кількість шахрайських операцій з картами зросла в 1,4 рази (до 47,5 тисяч випадків), а їх загальний обсяг - на 10% (до 86,4 млн гривень). Чим активніше люди користуються пластиком під час карантину, тим частіше попадаються на вудку шахраїв.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Брєд який. Це ж треба бути таким тупим та не обізнаним, щоб повірити цій казочці від шахраїв. Які можуть бути фотографування зворотнього боку пластика карточки, які відсилання, кому???, для чого це робити, ну просто брєд. Візьми одразу передзвони у свій банк, кожний утримувач пластикової карточки, повинен знати свого банківського менеджера чи спеціаліста (це типу сімейного лікаря) і мати перед носом його номер телефону, це закон для людини, і запитай, що до мене, тобто до ВАС хтось із служби безпеки телефонує і заставляє робити те чи те з чим ви не згідні. Люди, невже ви такі легковажні та дурні українці, чи перелякані чи що??? Що вами керують шахраї.
Відповісти
73% таких
Відповісти
ти слабоумний, раз ті проценти ліпиш до всього що бачиш
Відповісти
Українці,вам голова для чого дана,для того щоб думати чи їсти? Схоже,що їсти!Вам пороблено і задавнено!
Відповісти
без лоха жизнь плоха
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні