Увага! Шахраї встановлюють віруси через QR-коди: як захистити свій смартфон від хакерів

1
0
Увага! Шахраї встановлюють віруси через QR-коди: як захистити свій смартфон від хакерів
Проникають непомітно в телефон і крадуть дані. Шахраї навчилися встановлювати програми в мобільний жертви, поки її телефон просто сканує QR-код. Про всі деталі нової шахрайської схеми повідомляє Сегодня.

Після запровадження карантину в установах громадського харчування, тобто в кафе, пабах і ресторанах, звичайні паперові меню замінили на електронні. Цим шахраї і користуються – підміняють наклейки зі справжнім кодом на шкідливі. Жертвою такої афери стала киянка Тетяна. Днями вона з донькою зайшла в кафе. Спробували відкрити електронне меню, але відсканувати QR-код з першої спроби не вдалося.

"Він не відкрився. Ми пересіли на інший столик, там відсканували, посиділи поїли, попили, а найцікавіше почалося трохи пізніше. У мене заблокували акаунт у соціальних мережах, потім я не могла потрапити в застосунок мобільного банкінгу", – розповідає жінка.

Доступ до сторінки в соцмережі й мобільного банкінгу Тетяні допоміг відновити кіберексперт Руслан Болгов. Йому довелося повністю стерти всі дані з телефону. Чоловік зазначає, що так звані електронні скан-коди можуть бути навіть небезпечніше за звичайні вірусні посилання.

"Будь-який QR-код – це автоматичне завантаження даних у телефон. Ви даєте доступ шахраям до ваших соціальних сторінок, до вашого інтернет-банкінгу і до всієї інформації, яка зберігається у вашому телефоні", – говорить експерт з кібербезпеки.

Вбереже від кібератак функція захисту браузера в телефоні. Вмикати цей режим слід перед тим, як зібралися відкривати сторонні посилання або сканувати QR-код. Також слід захистити і мобільні застосунки, які зберігають ваші персональні дані.

"Слід поставити двоетапну перевірку. Це подвійний захист ваших соціальних мереж. Ви не маєте використовувати один і той самий пароль для всього. Паролі, які йдуть на мобільний банкінг і на сторінку в соцмережах, повинні бути різні", – каже Руслан Болгов.

Це додатково захистить ваш ґаджет від несанкціонованих атак.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Ось і довіряй після такого усіляким електронним заморочкам
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні