Волинська бібліотека отримала книжки докторки наук

0
2
Волинська бібліотека отримала книжки докторки наук
Нещодавно до Волинської державної обласної універсальної наукової бібліотеки імені Олени Пчілки надійшов благодійний книжковий вантаж зі Львова, який містив 154 книжки. Його надіслала докторка мистецтвознавства, професорка, членкиня Національної академії мистецтв України Галина Стельмащук. Про це інформує Управління культури, з питань релігій та національностей Волинської ОДА.

Науковець, митець ніколи не поривала контактів із Волинню, адже народилася в селі Городині Рожищенського району, закінчила школу дитбудинку в селі Крупа-Границя.

Це вже друге надходження книжок від відомої землячки. У січні 2019 року Галина Стельмащук передала для Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки 391 примірник цінної літератури з питань мистецтвознавства. Цим було закладено основу її іменної колекції. Зацікавлену аудиторію зібрала презентація, проведена травні 2019 року в стінах бібліотеки, за участі громадських діячів, митців Василя Ворона, Софії Пасюк. Під час презентації щире слово мовила і сама меценатка Галина Стельмащук, яка підтвердила намір і в майбутньому підтримувати бібліотеку.

Нинішній подарунок Галини Григорівни включає 3 монографії, видані 2017 року у Львові, зокрема „Поліське житло: культурно-генетичні витоки», „Від зернини – до хлібини», „Бджільництво: обрядовий контекст». Надзвичайну цінність для волинського читача складає „Українська фольклористична енциклопедія». У ній подані статті і про волинських дослідників фольклору – Віктора Давидюка, Олексу Ошуркевича.

У числі 5 за 1972 рік зустрічаємо есе Євгена Сверстюка „Котляревський сміється» – твір, за який автор тоді відбував 7 років радянської в’язниці і 5 – поселення. А в числі №2 за 1973 рік опубліковані поезії Валентина Мороза, волинянина, в минулому викладача Луцького педінституту.

Надійшли також і 8 авторефератів дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата мистецтвознавства, захищених колегами Галини Григорівни у Києві, Львові, Івано-Франківську.


Справжнім скарбом колекції, що надійшла, є добірки журналу „Сучасність». Як відомо, місячник літератури, мистецтва, суспільного життя від 1961 року виходив у Мюнхені (ФРН), США. Із січня 1992 року по січень 2013 випускався в Києві. Відтепер, завдяки подарунку Галини Стельмащук, книжкове зібрання збагатилося числами журналу за 1961-1989 роки, при чому 1966, 1968, 1970, 1972, 1976 і 1986 представлені повними комплектами. Зацікавлений читач може знайти, зокрема, твори українських дисидентів – Ірини Калинець (Стасів), Євгена Сверстюка, Валентина Мороза. Так, у числі 5 за 1972 рік зустрічаємо есе Євгена Сверстюка „Котляревський сміється» – твір, за який автор тоді відбував 7 років радянської в’язниці і 5 – поселення. А в числі №2 за 1973 рік опубліковані поезії Валентина Мороза, волинянина, в минулому викладача Луцького педінституту.

Для працівників бібліотеки та користувачів Волинської ДОУНБ імені Олени Пчілки справжнім відкриттям стало ознайомлення з публікаціями Миколи Михайлюка, який у кінці 50-х років працював бібліотекарем у книгозбірнях Торчина та Луцька. Надзвичайно цікаві факти подані в його статтях: „У Луцькій обласній бібліотеці (число 4 за 1967) та „Наш виїзд в Україну» (число 10 за 1986). Упевнені, що цей доробок краянина, що повернувся з Радянського Союзу в Аргентину, буде досліджено найближчим часом науковцями, краєзнавцями, музейниками, оскільки проливає світло на розвиток культурної галузі Волині кінця 50-х – початку 60-х років.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні