Побиті студенти і ректор у смітнику. Що відбувається в Олімпійському коледжі. ФОТО

2
-3
24 вересня біля Олімпійського коледжу в Києві неспокійно: на місце приїхали поліцейські, внаслідок штовханини є постраждалі. Причиною стало рішення Кабінету міністрів приєднати коледж до Національного університету фізичного виховання і спорту. Студенти та викладачі закладу – проти. А тим часом коледж, як виявилося, просто зараз ліквідовують. Про це інформує Радіо Свобода.

В Олімпійському коледжі імені Івана Піддубного, що в районі метро «Лісова» у Києві, мала відбутися зустріч реорганізаційної комісії на чолі з ректором Національного університету фізичного виховання і спорту Євгеном Імасом. Але з самого початку події почали розгортатися нестандартно, розповів Радіо Свобода голова профспілкової організації працівників і студентів коледжу Дмитро Несвятипаска. За його словами, вже об 11-й до місця під’їхав автобус із поліцейськими та співробітниками Нацгвардії.



«Я одразу підійшов до поліцейських і Нацгвардії, спитав: ну слухайте, ось рішення про страйк студентів, ви будете захоплювати навчальний заклад? Ви хочете, щоб всі міжнародні новини зараз наряду з Білоруссю зараз показували Україну, як у нас поліція навчальні заклади рейдерує? На що: ми виконуємо наказ», – розповідає він.

Згодом, вже на легкоатлетичному манежі, продовжує Несвятипаска, Євген Імас відмовився спілкуватися з колективом коледжу.

«Він оголосив клич поліції, щоб ті звільнили йому місце – бо, я не знаю, типу дуже щільно стояли, всі поблизу один одного – звільнити місце щоб він міг зачитати й піти. Ну, і одразу почалася штовханина і працівники поліції почали і студентів, і працівників бити. Були забрані швидкою заступник директора по спорту Степан Захарків, там і газовим балончиком облили, і кийками били. І голову студентського самоврядування, Катерину Жданович, так само дубинками поліцейські били. І ще декілька студентів, більшість ще тут залишилася, деякі взагалі в такому стані, що «швидка» забрала. Захарківа, заступника директора, відкачували», – розповідає представник закладу.


Голова студентського самоврядування Катерина Жданович (ліворуч) та інші постраждалі внаслідок подій в Олімпійському коледжі

У телеграм-каналі, присвяченому подіям навколо приєднання коледжу до «Інфізу» (як іноді називають НУФВіС), опублікували відео, на якому студенти й викладачі сперечаються з Імасом та вимагають в нього спілкуватися українською мовою. Імаса супроводжує голова Комітету з фізичного виховання та спорту Міністерства освіти і науки Вадим Стеценко, який звинуватив представників коледжу в провокуванні конфлікту.



Ректор НУФВіС Євген Імас у коментарі Радіо Свобода теж заявив про провокацію і сказав, що мав на меті повідомити про «план і стратегію розвитку коледжу», а також про відсутність наміру когось звільняти.




Несвятипаска звинувачує поліцію не тільки в надмірному застосуванні сили, а й в тому, що до постраждалих не допускали медиків-співробітників коледжу – тільки працівників «швидкої».

Що каже поліція?

У Деснянському управлінні поліції не підтверджують, але й не заперечують інформацію про побиття студентів та викладачів. Пресофіцерка управління Наталія Федоровська повідомила, що такої інформації в неї немає. Більше того, за її словами, поліцейські на місці подій «припиняли сутичку».

«Під час зачитування рішення про передачу території коледжу інституту між студентами з одного боку та ліквідаційною комісією з іншого відбувся конфлікт. Правоохоронці, які на місці забезпечували громадський порядок, припинили сутичку, в результаті трьох цивільних осіб госпіталізовано до лікарняного закладу, правоохоронцям була надана допомога на місці. Наразі до територіального відділку поліції №1 Деснянського управління поліції доставлені обидві сторони конфлікту для дачі пояснень з приводу ситуації, яка сталася», – каже вона.

Як додає Федоровська, щодо цих подій поліція відкрила провадження за статтею «хуліганство». При цьому в поліції стверджують, що приїхали на повідомлення про конфлікт, тоді як голова профспілки зазначив, що вони були на території коледжу від початку зустрічі.

Водночас, за даними Несвятипаски, поліцейські нікого не доправляли до відділку. На якийсь час затримали директора коледжу, проте незабаром відпустили.

«Забрали директора Олексія Семенюшка, якого буквально за годину відпустили, нічого не складали, жодних актів. І взагалі у відділку він, виявляється, не був, вони просто його вирішили покатати. Показати Лісовий масив, можливо», – зіронізував він.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Нехай подають заяву на "неправомірне застосування сили працівниками поліції".Ну а ті нехай доводять що це не так. Ще було би добре " засвідчити побої".
Відповісти
А в нашому МРЕО поліцаї невтомно вимагають(!) 200$ хабаря за успішну здачу на вод.посвідчення
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні