--> На Волині затримали банду, яка викрадала елітні автомобілі і повертала за винагороду | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині затримали банду, яка викрадала елітні автомобілі і повертала за винагороду

1
9
На Волині затримали банду, яка викрадала елітні автомобілі і повертала за винагороду
23-го вересня затримали організовану злочинну групу, яка упродовж кількох років скоювала незаконні заволодіння транспортних засобів елітних марок по всій Україні і, зокрема, на Волині.

До складу групи входили шість осіб, – повідомляє пресслужба поліції Волині.

Зловмисники спеціалізувались на угонах дорогих автомобілів з подальшим поверненням за винагороду. У разі відмови авто розукомплектовували та продавали на автозапчастини. Сума завданих збитків потерпілим становить майже 8 мільйонів гривень.

«Протягом тривалого часу відбувалося документування злочинної діяльності. «На гарячому» ми задокументували їхню причетність до 5 незаконних заволодінь, а загалом у 2020 році – до 15 незаконних заволодінь. Але це тривала група, яка працювала багато років, періодично притягувалася до кримінальної відповідальності за незаконні заволодіння й знову поверталася до своєї злочинної діяльності», – повідомив керівник Департаменту карного розшуку Вадим Дзюбинський.

Наразі поліцейські встановили, що до складу організованої злочинної групи входили шість осіб: організатор – 29-річний мешканець Київської області, ще один співорганізатор та чотири виконавці. Злочинне угруповання мало стійку ієрархічну структуру та характеризувалось чітким розподілом ролей.

Група «працювала» на території декількох регіонів держави, зокрема, у місті Києві, Київській, Житомирській, Тернопільській, Волинській та інших областях. «Спеціалізувалися» на викраденні таких марок авто, як «Bmw», «Toyota», «Acura», «Mazda», «Kia», «Honda», «Hyundai». Своїми протиправними діями порушники завдали потерпілим збитків на майже 8 мільйонів гривень.

«Один зі співорганізаторів вже тривалий час перебуває в розшуку за незаконні заволодіння транспортними засобами в минулому. Мешкав на території державі під різними підробленими документами при цьому скоював незаконні заволодіння. У складі групи також перебували колишні співробітники поліції, прокуратури, суду та колишній військовослужбовець»,- зазначив Вадим Дзюбинський.

За його словами, також до групи входили раніше засуджені особи.

Як повідомив начальник карного розшуку, метою заволодінь транспортних засобів було отримання грошової винагороди за їхнє повернення. Зловмисники чекали від власників, що вони самі будуть шукати осіб, які викрадали транспортні засоби, і пропонувати їм викуп.

«Це приблизно 30-40% від ринкової вартості автомобіля. Якщо власники не віддавали кошти за повернення автомобіля, то його переганяли в місця розукомплектації та в подальшому продавали на автозапчастини. В цієї групи була одна точка розукомплектування транспортних засобів – у місті Луцьк знаходилось велике СТО. Автомобілі заганялися в ангар, де їх упродовж доби розукомплектовували, а потім розсилали в якості запчастин в усі куточки держави», – повідомив розшуковець.

Також під час проведення 25 санкціонованих обшуків була виявлена велика кількість спецтехніки для відмикання та угону транспортного засобу, спецзасоби зв’язку. А в місці розукомплектування транспортних засобів – велика кількість запчастин загальною вартістю близько 5 мільйонів гривень.

Встановлено причетність злочинної організації до вчинення 15-ти кримінальних правопорушень, передбачених ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.

Кримінальне провадження щодо фігурантів розпочате за ч. 1 ст. 255 (Створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 4 ст. 28 (Вчинення кримінального правопорушення групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч. 3 ст. 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.

Загалом шість членів ОЗГ затримані в порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України. Вирішується питання щодо обрання запобіжного заходу. Досудове розслідування триває.

«Наразі тривають слідчі дії. Прокуратура за клопотаннями слідчих буде вимагати запобіжного заходу у вигляді арешту з великими сумами застави не менше 5 мільйонів гривень. І загалом їм загрожує відповідальність у вигляді позбавлення волі уже щодо нового законодавства від 8 до 12 років», – повідомив керівник Департаменту карного розшуку Нацполіції.

Вадим Дзюбинський повідомив, що загалом завдяки системній роботі усіх підрозділів кримінального блоку центрального апарату Нацполіції упродовж 2020 року задокументовано діяльність 10 самоорганізованих злочинних груп, які складалися загалом з 52 учасників цих груп. Задокументовано їхню причетність до 74-х незаконних заволодінь на загальну суму 45,5 мільйонів гривень.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Гріш ціна смердячим ментам в базарний день, якщо винні вже притягувались до відповідальності і діяли впродовж кількох років. Довго документували" грабежі, тому що були їхніми співучасниками.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні