Археологи розкопали унікальну піч часів Середньовіччя

0
-1
Археологи розкопали унікальну піч часів Середньовіччя
Археологи виявили у селі Сокіл Рожищенського району виявили рештки кахляного каміну, що попередньо може бути датована ХVІІ ст. (по титулатурі кахляної печі найімовірніше споруда належала Криштофу Шимковичу Шклинському, другому чоловіку княгині Олександри Марківни Сокольської). У соціальній мережі Фейсбук інформацією поділився археолог Віктор Баюк. Про знахідку повідомляє Волинь.Юа.

Hayкові археологічні дослідження (розкопки) до початку земляних робіт по будівництву медичного закладу (фельдшерсько-акушерського пункту) у селі Сокіл проведені Охоронною археологічною службою України, за участі Волинського осередку Спілки археологів України за наявними Відкритим листом та Дозволом МКІП України.

Розкоп розмірами 13х13 м. охоплював всю площу майбутньої забудови, інша невелика частина ділянки майбутньої забудови була зайнята закладеним у 1990-х роках фундаментом. Основна площа розкопу доведена до глибини в 1 м (на рівень траси бувшого валу), котлован виявленої споруди розмірами 5х5 м глибиною до 2,2 м.

В результаті ПОЛЬОВИХ досліджень виявлено та вивчено:

1. Трасу зруйнованого валу Сокільського замчища у вигляді основи валу з суміші піщано-глиняного грунту. Таким чином протрасовано втрачену частину валу замчища та з’ясовано його напрямок.

2. Заглиблену споруду пізньосередньовічного часу із котлованом та залишками багатого кахляного каміну, що попередньо може бути датована ХVІІ ст. (по титулатурі кахляної печі найімовірніше споруда належала Криштофу Шимковичу Шклинському, другому чоловіку княгині Олександри Марківни Сокольської).

3. Надзвичайно інформативний культурний шар періоду пізнього середньовіччя. Особливо цінною є вибірка багатої кахляної печі із коронами та титулатурою.

Результати досліджень надзвичайно показові та інформативні. Після наукового опрацювання матеріали досліджень будуть експоновані.

Щира вдячність голові Сокільської сільської ради та всім мешканцям села за допомогу та щиру співпрацю під час проведення досліджень.

На польових фото: основні етапи проведеного дослідження: фото до початку робіт, вибірка розкопу, вибірка споруди, траса втраченої частини валу замчища, фрагменти титулатури кахляної печі (нині на реставрації) та матеріали розкопу.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні