В Україні презентували інклюзивну кав’ярню, у якій працюють луцькі хлопці з синдромом Дауна.ФОТО

1
3
В Україні презентували інклюзивну кав’ярню, у якій працюють луцькі хлопці з синдромом Дауна.ФОТО
Родина Мельників з Луцька приїхала на Всеукраїнський фестиваль "Україна без кордонів" до Скадовська Херсонської області, щоб презентувати першу в Україні інклюзивну кав’ярню, у якій працюють люди з синдромом Дауна. Про це пише Вісник.Луцьк.

Андрію Мельнику - 21 рік, він народився з синдромом Дауна. Хлопець - спортсмен, грає у футбол, бере участь у змаганнях, виступає у театральній студії і танцює. У нього є робота – працює офіціантом у інклюзивній кав’ярні.

"Я працюю в кав’ярні, офіціантом роблю. Я розставляю виделки, ложки, тарілки. Ми вдвох працюємо офіціантами. Нас просять допомогти. Ми приносимо каву, чай, виделку, ложку - все, що потрібно нести людям. Чай я люблю обліпиховий", - говорить Андрій.


Кав’ярня відкрилася не так давно, - розповідає мати Андрія, співзасновниця інклюзивної кав'ярні Олена Мельник. Карантин трохи зіпсував плани, та зараз заклад працює, і в ньому багато людей.

"Наша кав’ярня "Старе місто" відкрилася 9 січня 2020 року. Це перша кав’ярня в Луцьку та і у всій Україні, де працюють офіціантами хлопці з синдромом Дауна. Це мій син. І є у нас ще одна мама. Її син. Ми вирішили спробувати такий проект, коли наші хлопці вже закінчили школу, закінчили училище, Андрій отримав спеціальність фотографа. А другий хлопчик – це майстер ресторанного бізнесу Валентин. Тобто вони закінчили училище і постало питання, що ж робити далі. Власними силами відкрили кав’ярню, це була така унікальна подія для нашого міста", - розповідає жінка.



За словами Олени Мельник, щоб діти були працевлаштовані, обом мамам довелося повністю змінити профіль своєї власної роботи. Та вони про це не жалкують. Нещодавно в Луцьку під час визначення премії "Людина року", проект родини Мельників переміг у номінації "Відкриття року".

"Спілкування в кав’ярні – це нічим не замінити. Дуже цим тішаться, і така у нас атмосфера приємна та позитивна. Люди приходять поспілкуватися з сонячними офіціантами. Дуже багато друзів. Багато було ЗМІ, завдяки яким про нас знають по всій Україні і за кордоном", - розповіла Олена Мельник.

Серед інших учасників фестивалю "Україна без кордонів" був відзначений інклюзивний проект – танцювальний колектив з міста Миколаїв "Ліберті". Дівчатам, які танцюють, по 18 років. Займаючись улюбленою справою відчувають себе щасливими, - розповіла керівниця танцювального гурту Алла Камінська:

"Ми танцювальний колектив "Ліберті" з Миколаєва, привезли аж три танці. Один про море, один - про фей доброти, і ще один про королівського метелика. Наші дівчата вже дорослі, не діти, вони люблять танцювати все, що я з ними ставлю. Те, що ми зараз ставимо – це сучасний танець, який перемішується з елементами контемпорарі".

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
В радi , набагато бiльше.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні