У єдиному на Волині хоспісі для паліативних хворих немає морфію

0
12
У єдиному на Волині хоспісі для паліативних хворих немає морфію
У Ковелі єдиний хоспіс на Волині, де можуть тривалий час отримувати медичну допомогу паліативні хворі, переповнений на 100%.

На лікування і догляд за хворими у хоспісі Національна служба здоров’я України виділяє 7 тисяч 847 гривень раз на рік на одного пацієнта.

Цих грошей не вистачає, - розповідає виконувачка обов'язків директора обласної лікарні "Хоспіс" у Ковелі Наталія Віслогузова, пише "Суспільне".

Грошей, які виділяє Національна служба здоров’я України на одного пацієнта бракує, розповіла керівниця установи.

"Перебування, ми вже порахували на даний час, потрібно 590 гривень на 1 ліжко-день. Це не на онкологічного хворого", - каже Наталія Віслогузова.

За підрахунками, які зробили у медичному закладі, перебування онкологічного хворого за день збільшується удвічі. Директорка обласної лікарні "Хоспіс" розповідає: одна ампула морфію - коштує 98 гривень, а таким хворим інколи доводиться колоти по шість ампул за добу, а це вже - 600 гривень лише на медикаменти, без догляду та харчування пацієнтів.

Керівниця хоспісу розповіла: через недостатнє фінансування, працівники медзакладу, а їх – 85, не отримали заробітну плату за два місяці. Медична сестра Галина Мівшук аванс отримала за липень. Зарплату за серпень та липень чекає.

Пацієнт Василь Дарчик майже не бачить, чотири місяці перебуває у "Хоспісі" після операції на очах. Чоловік із села Велимче Ратнівського району. Каже: "Вдома немає кому доглядати за мною. Очі потрібно капати кілька разів на день. Тут усе вчасно - сніданок, обід, вечеря, є де помитися".

"Сума договору для цієї лікарні - 2,2 млн на 9 місяців 2020 року", - каже речниця НСЗУ Христина Петрик.

Цей заклад уже подав пропозицію на укладання договору про перехідне фінансування. Це означає, що медзаклади, які у 2020 році отримали фінансування менше, ніж у них було у 2019-му за субвенцією, зможуть отримати додаткові гроші. Якраз цю різницю їм компенсують, - каже Христина Петрик.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
12

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні