На Волині збільшать кількість лабораторій, які проводитимуть тести на коронавірус

0
2
На Волині збільшать кількість лабораторій, які проводитимуть тести на коронавірус
Найближчим часом ПЛР-тестування проводитиме теж лабораторія на базі обласної клінічної лікарні. Заплановане теж включення в дослідження приватних лабораторій.

Про це йшлося 4 вересня під час брифінгу у Волинській облдержадміністрації, як пише https://www.volynnews.com/news/all/na-volyni-zbilshytsia-kilkist-laboratoriy-iaki-provodytymut-plr-testy-na-COVID-19/.

Зараз у Волинській області в рамках робочого відрядження перебуває керівництво ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України», які прибули для надання консультативно-методичної допомоги в організації лабораторної діагностики коронавірусної хвороби. Представники Центру громадського здоров’я МОЗ України відвідали «Волинський лабораторний центр МОЗ України» та низку медзакладів області, аби ознайомитися з їхньою роботою.

В. о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін наголосив, що позаплановий візит на Волинь пов'язаний, зокрема, зі скаргами на невчасну видачу результатів ПЛР-тестування обласним лабораторним центром.

Епідеміологічну ситуацію в області він назвав відносно керованою і нагадав, що зараз, згідно з рішенням комісії ТЕБ та НС, лише дві адміністративні території віднесено до помаранчевої зони – це місто Луцьк і Луцький район. Ще дев’ять локацій віднесено до жовтої зони, зокрема місто Володимир-Волинський, Володимир-Волинський, Горохівський, Маневицький, Шацький, Турійський і Любешівський райони.

Водночас Ігор Кузін звернув увагу на низьке дотримання протиепідеміологічних вимог населенням. Так, за його оцінкою, близько 40% осіб не використовують маску, коли входять у місця закритого типу. Тому він закликав волинян більш відповідально ставитися до вимог і рекомендацій МОЗ, адже від кожного громадянина області залежить, чи район із помаранчевої зони перейде в зелену або червону зону.

Ігор Кузін акцентував, що обласний лабораторний центр зараз опрацьовує всі зразки, які отримує, без врахування пріоритетності. Однак у першу чергу дослідження мають проводити зразків від тих осіб, які мають симптоми коронавірусу. Друга черга – особи, які планують поїхати за кордон.

Зараз на Волині лише обласний лабораторний центр проводить ПЛР-дослідження. Зі слів Ігоря Кузіна, заплановано запустити додаткові лабораторії на базі клінічної лікарні, адже восени очікується збільшення кількості осіб, яким потрібно буде проводити ПЛР-тести, зокрема це особи з симптомами ГРВІ.

Окрім того, заплановане включення в проведення тестувань приватних лабораторій.

«Ми проговорили залучення приватних і комунальних лабораторій, за рахунок їх включення буде розширено проведення тестувань», – сказав Ігор Кузін і додав, що не було виявлено проблем щодо якості проведення досліджень.

Ефективність діяльності лабораторії, своєю чергою, залежить від того, як швидко лікарі-епідеміологи отримують зразки від лікарів первинної ланки.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні