Вчені з'ясували, яка їжа може пришвидшити старіння

0
5
Вчені з'ясували, яка їжа може пришвидшити старіння
Іспанські науковці з університету Наварра знайшли зв'язок між вживанням нездорової їжі із прискоренням старіння на клітинному рівні.

Як пише Science Alert, згідно з представленим на медичній конференції 1 вересня дослідженням, у людей, які їдять багато шкідливої, промислово обробленої їжі, швидше змінюються пов'язані зі старінням хромосоми.

Дослідники вивчили дані про стан здоров'я майже 900 осіб у віці 55 років і старше, які надали зразки ДНК у 2008 році, і кожні два роки після цього надавали докладні дані про свої харчові звички. 645 чоловіків і 241 жінка були порівну розділені на чотири групи в залежності від того, скільки фаст-фуду вони споживали. Ті, хто входив до групи з високим споживанням, з більшою ймовірністю мали сімейний анамнез серцево-судинних захворювань, діабет і аномальні жири в крові.

Вони також споживали менше продуктів, пов'язаних з середземноморською дієтою —клітковини, оливкової олії, фруктів, овочів і горіхів. У порівнянні з групою, яка їла найменшу кількість ультраперобних продуктів, у трьох інших була підвищена ймовірність старіння.

Дослідники заявили, що три або більше порцій фаст-фуду на день подвоюють шанси на швидше скорочення довжини теломерів — частин хромосом, які є маркерами біологічного старіння на клітинному рівні. Кожна клітина людини має 23 пари хромосом, які містять генетичний код. Теломери не несуть генетичну інформацію, але життєво важливі для збереження стабільності і цілісності хромосом і, як наслідок, ДНК, на яку покладаються всі клітини тіла. Після кожного поділу клітин частина теломера втрачається, а людина старіє, зменшення довжини теломер визнано маркером біологічного віку.

Водночас автори наголошують, що, хоча зв'язок між вживанням продуктів з високим ступенем обробки та зменшенням теломер встановлений, він не є остаточним.

Попередні дослідження вказували на можливий зв'язок старіння з цукровмісними напоями, обробленим м'ясом та іншими продуктами, багатими насиченими жирами і цукром, але результати були непереконливими.

Ультраоброблені харчові продукти (нездорова їжа або фаст-фуд) — це речовини, що виробляються промисловим способом, складаються з суміші масел, жирів, цукрів, крохмалю та білків, які практично не містять цільних або натуральних продуктів. Вони часто включають штучні ароматизатори, барвники, емульгатори, консерванти та інші добавки, що збільшують термін зберігання і розмір прибутку. Ці ж властивості також означають, що такі продукти є бідними за поживністю у порівнянні з менш обробленими альтернативами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні