МОЗ знову хоче змінити умови навчання в час карантину. Що буде із закладами освіти й учителями

0
2
МОЗ знову хоче змінити умови навчання в час карантину. Що буде із закладами освіти й учителями
Міністерство охорони здоров’я планує змінити рекомендації щодо роботи шкіл в умовах карантину. Зміни стосуватимуться режиму навчання та умов роботи вчителів у класах.

Про це розповів головний санітарний лікар Віктор Ляшко на конференції «Освіта в умовах пандемії: як організувати навчальний рік 2020-2021», повідомляє Громадське.

30 липня МОЗ оприлюднив затверджені Ляшком рекомендації щодо організації навчального процесу з 1 вересня. Сталося це ще до того, як в Україні змінили правила карантинних обмежень, поділивши територію на чотири зони за рівнем епідеміологічної небезпеки.

«Червона зона»: школи закриють — навчання триватиме

Найвищий рівень епідеміологічної небезпеки — в «червоній» зоні, а тому там всі заклади освіти взагалі не відкриватимуть, зазначив головний санлікар. А от на решті території вони працюватимуть.

«Ми розуміємо, якщо будуть деякі школи в "червоній" зоні, то буде запроваджено онлайн-навчання саме на той період, поки регіон буде знаходитися в "червоній" зоні», — уточнив Ляшко. Тобто в «червоній» зоні школярі вчитимуться дистанційно — як і під час перших тижнів карантину в Україні.

Раніше прем’єр Денис Шмигаль казав, що в «червоній» зоні школи відправлятимуть на карантин, а потім знову відкриватимуть — якщо після перегляду поділу України на карантинні зони «червона» зона стане «помаранчевою», «жовтою» чи «зеленою».

Переглядають поділ на зони кожні сім днів. Водночас послаблення карантину в «червоній», «помаранчевій» чи «жовтій» зонах може статися не раніш як через 14 днів. Тобто школа в «червоній» зоні може через деякий час знову запрацювати у звичному режимі.

«Помаранчева» зона: не маски, а прозорі захисні щитки

У «помаранчевій» зоні заклади освіти заборонятимуть відвідувати групами кількістю більше 20 людей — утім це рішення не стосується дитсадків, шкіл, а також закладів позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти.

Іншими словами, школи й дитсадки відвідуватимуть як і у звичайних умовах, а от у закладах вищої освіти (університети, інститути) мають встановити певні обмеження.

Масковий режим у закладах освіти теж чекають зміни. Заходити до школи й не тільки потрібно буде обов’язково в масці. Наразі її обов’язково потрібно носити й на уроці, але, за словами Ляшка, цю норму змінять: вчителі зможуть викладати, а діти — перебувати в класі без маски на обличчі.

«У "помаранчевій зоні" ми дамо рекомендацію вчителям одягати захисний щиток, який прозорий і дозволяє передавати емоції, щоб не порушувати освітній процес», — додав головний санлікар.

І це ще не точно

Віктор Ляшко оголосив лише про плани МОЗ щодо зміни рекомендацій. За його словами, рішення про це ухвалять наступного тижня — після конференції ВООЗ і ЮНІСЕФ щодо освіти в умовах карантину.

«Там (на конференції — ред.) також будуть розглядатися питання підготовки до нового навчального року в умовах пандемії. Також будуть розглядатися питання щодо того, потрібно чи не потрібно тестувати (на коронавірус — ред.) вчителів, учнів. Саме за результатами цієї глобальної конференції ми оцінимо доцільність перегляду наших рекомендацій», — зазначив головний санлікар.

А що зараз?

Ось тут ми вже розповідали, як МОЗ поки що рекомендує почати навчання з 1 вересня. Пізніше ці рекомендації для шкіл адаптувало Міносвіти.

Якщо коротко, то українські школи повинні забезпечити дотримання соціальної дистанції та правил гігієни. Педагогам рекомендують спілкуватись з батьками переважно дистанційно, а учням із захворюваннями дихальної та імунної систем рекомендовано вчитись дистанційно або на екстернаті. А відповідальність за дотримання правил несе керівник закладу освіти.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні