На Волині жителів району активно ловлять на «гачок» інтернет-шахраї

0
-7
На Волині жителів району активно ловлять на «гачок» інтернет-шахраї
Минулого року до правоохоронних органів Камінь-Каширського району надійшло 45, а цьогоріч вже 28 звернень із повідомленням про вчинення відносно заявників кримінальних правопорушень, передбачених ст. 190 КК («шахрайство»), в тому числі з використанням можливостей мережі інтернет та мобільного зв’язку.

Про це повідомили на сайті Камінь-Каширської РДА.

Почасту причиною такої ситуації є власна недбалість та надмірна довіра до людей, які перебувають по той бік екрана монітора чи трубки телефона.

Найпоширеніший спосіб, яким ошукували жителів району – це попередня оплата за товар, який продають на інтернет-сайтах, часто за очевидно заниженими цінами. Під різним приводом вдавані продавці відмовляються відправити товар поштовими перевізниками без попередньої оплати його вартості.

Що більше занижена ціна, тим більша спокуса придбати товар. Цим шахраї і користуються. Їхні жертви забувають про обережність, переказують гроші шахраям, а ті отримавши своє – зникають.

Так, цьогоріч, до Камінь-Каширського відділу поліції звернулась громадянин, який переказав понад дві тисячі гривень за інструмент, оголошення про продаж якого побачив на популярному інтернет-сайті оголошень.

Поліцейські попереджають, запобігти такому способу шахрайства дуже легко. Приміром, не варто економити на декількох процентах від суми покупки за послугу післяплати за куплену річ у поштовому відділенні після його отримання. В більшості випадків, шахраї і самі відмовляються таким чином «продавати» товар.

Одним із лідерів є шахрайство з використанням персональної інформації потерпілих про банківські картки.

Поліцейські наголошують, співробітники банку не мають права зв’язуватися з клієнтом в телефонному режимі й уточнювати його особистісні дані.

Паролі та інша інформація від банку – інформація секретна. Тому волинян застерігають, ніколи не повідомляти номер банківської картки, термін її дії, ПІН-код або CVV2-код, а також паролі, що надходять в SMS. Якщо дзвонять й уточнюють ці дані – це спроба шахрайства.

Потерпілими від цього виду злочину регулярно стають жителі Камінь-Каширського району. Зокрема, нещодавно внаслідок таких необачних дій заявниця втратила понад 16 тисяч гривень власних коштів, якими заволоділи невідомі, використовуючи отримані від неї по телефону реквізити банківської картки.

На мобільний телефон заявниці надійшов дзвінок від чоловіка, який представився працівником служби безпеки банку. Приводом для дзвінка стала нібито перевірки персональних даних клієнта з метою запобігання блокування карткового рахунку.

Скориставшись довірою потерпілої, шахрай отримав від неї всі необхідні дані банківської картки, а згодом і код з СМС-повідомлення для отримання доступу до грошей, якими розпорядились на власний розсуд.

Часто шахраї виманюють інформацію про банківські картки під приводом неможливості без цих даних переказати гроші, наприклад, за товар, який людина продає в інтернеті. Хоч для отримання грошового переказу на банківську картку достатньо повідомити лише її номер, який складається з 16 цифр.

"Основний принцип шахрайства – ввести жертву в оману і, скориставшись цим, спонукати її під певним приводом передати гроші або майно. Слід бути дуже уважними, щоб не потрапити в спритні руки шахраїв", – застрерігає заступник керівника Маневицької місцевої прокуратури Володимир Панасюк.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні