--> Чи прийняли рішення про перейменування Володимира-Волинського | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чи прийняли рішення про перейменування Володимира-Волинського

0
0
Чи прийняли рішення про перейменування Володимира-Волинського
Проєкт рішення про перейменування Володимир-Волинський не набрало потрібної кількості голосів.

Про це йшлось 31 липня під час чергової сесії міської ради, пише "Буг".

Нагадаємо, пропозицію відкинути частку "Волинський" від назви древнього міста висунув народний депутат України Ігор Гузь.

Враховуючи його депутатське звернення від 11-го березня 2020 року щодо повернення місту історичної назви, міська рада ініціювала процедуру щодо перейменування Володимира-Волинського. І винесла відповідний проєкт рішення на розгляд депутатів на сесію.

Відтак Володимиру-Волинському хотіли повернути давню назву Володимир, забравши приставку "Волинський". Була й інша пропозиція від депутата міської ради Ярослава Жука – переназвати княже місто на Ладомир. Мовляв, саме ця назва була первісною. Третє питання про повернення місту історичної назви Володимир зняли з розгляду.

А під час обговорення перших двох виникла дискусія.

Депутат Руслан Мороз віднісся до цього іронічно. Й зауважив, що взагалі не розуміє навіщо місту нова назва.

"Закріпити назву і не вертатися. Володимир, Володимир-Волинський, Ладомир. Давайте назвемо Володимир Олександрович. Потім ще хтось прийде. Переназвем. Буде в нас юморне місто" – сказав він.

Депутат Ярослав Жук спочатку запевнив, що розгляд цього питання наразі не на часі. Адже під час перейменовування населеного пункту необхідно проводити референдум і взнавати думку більшості мешканців. А зараз триває карантин. Й діють певні обмеження, які забороняють це робити.

"Я прочитав позицію юриста, який не підтримав жодну з пропозицій. Адже є Закон про юридичні назви, відповідно до якого, для того, щоб почати процедуру, треба врахувати думку більшості населення, а для цього треба проводити референдум. Але під час карантину Закон про референдум не працює", – зазначив Жук.

Однак, при цьому міський обранець запропонував закріпити за Володимиром-Волинським його первісну назву Ладомир.

Ярослав Жук повідомив, що в історичних документах зазначено, що князь Олег підкорив в 885 році слов’янські племена, які жили по piчці Буг, центром яких було місто Ладомир. Та й за угорськими рукописами, місто вже в 884 називалося Ладомир.

Саме тому, на його думку, потрібно відновити справжній історичний статус міста, який був перекручений ходом різних подій в історії і прив’язувався до конкретних обставин.

"Нам треба розвіяти міфи зв’язані з містом. Ми святкуємо День народження Володимира-Волинського. Але це не правильно. Адже це день перейменування міста з Ладомира на Володимира-Волинський. Нашому місту набагато більше років", – зауважив він

Голосів депутатів "за" не вистачило, щоб підтримати проєкти рішень про перейменуванню міста. Жоден проєкт про перейменування не був прийнятий.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні