--> На Волині руйнується будинок, у якому жила Леся Українка. ВІДЕО | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

На Волині руйнується будинок, у якому жила Леся Українка. ВІДЕО

0
-1
На Волині руйнується будинок, у якому жила Леся Українка. ВІДЕО
У селі Колодяжне, що у Ковельському районі, руйнується будинок, в якому жила Леся Українка. Хата була збудована 1900-го року.

Про це розповіла Суспільному Волині директор музею Ольга Бойко.

Будівля потребує ремонту. Штукатурка зовні та з середини хати осипається, дерев’яні стіни будівлі – оголені.

"Гроші, що мали піти на реконструкцію та оновлення будинків родини Косачів, цього року з бюджету не виділили". "Білий" будиночок батько Лесі Українки Петро Косач збудував для дочки 120 років тому. 1949-го будинок відновили, на території колишнього родинного обійстя заснували музей.

"Якщо зовсім нічого не робити, то, я думаю, що ми втратимо такі пам’ятки національного значення як білий Лесин будиночок та батьківський сірий", – розповіла директорка музею.

Два будинки потребують реставраційно-ремонтних робіт. У музеї вже підготували проєктно-кошторисну документацію на 8 мільйонів.

Ольга Бойко каже, що цих грошей на музей ні обласна влада, ні уряд не дає. Своїми силами, додає, здатні зробити лише косметичний ремонт. Грошей на нову систему опалення, говорить, не вистачить.



Заступник начальника обласного управління культури Валерій Дмитрук каже, що вартість реконструкції будиночків родини Косачів у Колодяжному оцінили в понад 10 мільйонів гривень. Рішення про виділення грошей приймає Уряд.

25 лютого наступного року виповниться 150 років від дня народження Лесі Українки.

Голова Колодяжненської сільської ради Віталій Кашик розповів, що громада готова профінансувати 10% від запланованих робіт у музеї.

За словами керівниці музею, щороку подивитися на будинок Лесі Українки приїжджає до 25 тисяч відвідувачів. Через карантин музей не працював кілька місяців. Нині проводять індивідуальні екскурсії.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні