Заручниця Кривоша наважилася розказати всю правду про теракт у Луцьку

1
-5
Заручниця Кривоша наважилася розказати всю правду про теракт у Луцьку
Лучанка Оксана Ж., яка 21 липня була серед заручників Максима Кривоша, нині почувається не дуже добре, боїться зайти до громадського транспорту, бути у людних місцях і чути надто гучні звуки.

Про це жінка розповіла у коментарі Інформаційному агентству «ВолиньPost».

За словами пані Оксани, того дня вони із чоловіком мали намір поїхати у село Галичани Горохівського району до родичів. На автостанції на вулиці Львівській до пані Оксани та її чоловіка мав підсісти батько, аби разом їхати у село. Утім, автобуса він так і не дочекався.

Бабуся, якій вже 93 роки, не могла зрозуміти, чому рідні так довго не приїжджають. Згодом односельчани повідомили їй страшну звістку.

«Тільки уявіть, як вона це сприйняла і що відчувала, очікуючи того дня нас в селі», - каже пані Оксана.

Пані Оксана звернула увагу на чоловіка, який згодом захопив автобус, ще на автостанції. Каже, сиділи з ним на сусідніх лавках. Він був з трьома великими сумками, хоча в автобус із собою взяв лише дві. Жінка запевняє, що Максим Кривош до останнього не знав, у який автобус сісти й обирав між двома, заглядаючи то в один, то в інший. Ймовірно, каже, обрав той, де було більше пасажирів.

Розповідає, що коли Максим Кривош на початку дав телефони на 5 хвилин і сказав телефонувати родичам, щоб попрощатися і попросити їх надати події розголосу, то подзвонила до батька, щоб не чекав автобус на автостанції, а також зателефонувала додому, де залишилася 9-річна донька.

«Дитина пережила сильний стрес. Там були її і мама, і тато. Уявіть, вона взяла свою копілку і просила іти до автобуса, щоб викупити маму і тата», – не стримуючи сльози, каже пані Оксана. Додає, що тепер і дитині потрібна допомога психолога. Каже, донька того дня сиділа біля ікони і молилася.

Пані Оксана розповідає, що після звільнення до неї та чоловіка підійшли медики, запитали, чи потрібна допомога, зміряли тиск. У пані Оксани був зависокий. Психологи у той вечір з жінкою та її чоловіком не спілкувалися.

«Не знаю, може, серед тих медиків і були психологи, але з нами вони не говорили. Може, на всіх не вистачило психологів. Не знаю, я у той момент про це не думала. Я хотіла якнайшвидше до дитини. Нас просили вийти до журналістів, які чекали біля центрального входу до готелю «Україна». Але, коли вдома чекала донька, не до коментарів. Ми запитали, чи є чим нас підвезти додому. Нам відповіли, що ні. Ми взяли таксі і поїхали», - пригадує жінка завершення дня, який сьогодні називає найстрашнішим у своєму житті.

За її словами, нині у соцмережах вона прочитала величезну кількість коментарів, які обурюють. Мовляв, як 13 людей не могли справитися із одним, коли він писав повідомлення, дзвонив чи відволікався.

«Людям, яких там не було, легко про це говорити. Знаєте, не у кожному автобусі є свій Джон Макклейн (герой серії фільмів «Міцний горішок» – ред.). Він (Максим Кривош – ред.) все добре обдумував. Коли щось треба було зробити, підійти до вікна, щоб завісити його одягом, відкрити чи закрити люк чи ще щось, то він це просив робити людей. Сам він до вікон підходив тільки тоді, коли стріляв. Сидів він між двома людьми, плюс розумів, що є скло, шторка, інші моменти, які роблять можливість спрацювати снайперу складнішою. Біля нього недалеко лежала зброя і, як він нам казав, вибухівка. Зверху на тому, як потім виявилося, муляжі лежав пристрій, схожий чи то на старий кнопковий телефон, чи то на пульт. Час від часу він там щось натискав. У нього тремтіли руки. Декілька разів падала граната, ми не знали, чи вона справжня. Але коли ти бачиш, як вона падає і розумієш, що граната спрацьовує через 5 секунд, то все німіє. Ти не знаєш, що буде через ті 5 секунд», - каже пані Оксана.

Наступного дня після визволення з полону терориста жінка звернулася до лікаря. Каже, страшенно боліла голова, усю ніч вона не спала. Зараз, каже, приймає сильне заспокійливе. Чоловік теж почувається погано. Йому довелося усі 12 годин просидіти на колесі-запасці біля задніх дверей автобуса, оскільки саме йому Максим Кривош наказав заблокувати собою задні двері. У чоловіка пані Оксани раніше була серйозно травмована нога, тож 12 годин такого сидіння виявилися для нього справжнім випробуванням.

Пані Оксана сиділа на останньому ряду автобуса на центральному сидінні, якраз навпроти проходу.

«З чоловіком ми весь цей час трималися за руки», - каже жінка.

Наразі вона знайшла психолога для себе та чоловіка і ще одного – для дитини. Каже, їм усім потрібна реабілітація. Пані Оксана розповідає, що сім’єю мають намір на декілька днів поїхати в село, де немає інтернету, аби обмежитися від інформації, на яку поки дуже боляче реагують.

«У транспорт досі сісти не можу. Не знаю, коли це мине. Навіть складно вийти просто у магазин, у людне місце, боюсь гучних звуків. Такі симптоми є, наприклад, і у мого брата, який вже тривалий час в АТО», – ділиться Оксана Ж.

Вона додає, що нині багато хто у соцмережах і в розмовах називає події постановкою і піаром.

«Я не знаю, піар чи не піар. Але, якщо і піар, то на нервах і здоров'ї реальних людей», – коментує жінка.

Нагадаємо, вранці у вівторок, 21 липня, на Театральному майдані в Луцьку озброєний чоловік (уроджененць села Гай, Оренбургської області Російської Федерації) захопив автобус із 20-ма пасажирами.

Автобус їхав з села Краснилівка Камінь-Каширського району, на «Луцькій автостанції №1» на цей рейс купили квитки двоє людей. Далі, автобус рушав до міста Берестечко, Горохівського району, по дорозі мав заїхати на «Луцьку автостанцію №2», що на вулиці Львівській, а опинився на Театральному майдані міста з заручниками.

Свої вимоги чоловік, який захопив автобус з людьми, опублікував у Твіттері.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Що вимагає терорист, який захопив автобус у центрі Луцька

Поліція відразу перекрила рух проспектом Волі, вулицею Винниченка та Богдана Хмельницького.

Як розповіли в коментарі інтернет-виданню «Волинь24» поліцейські, інформація про те, що ситуація – це звичне навчання не відповідає дійсності. Більше того, терорист стріляв у поліцію, а 20 пасажирів, які є в транспорті, він прикував до сидінь наручниками. Відомо, що раніше він відсидів за ґратами за важкі злочини. Відбув покарання у виді позбавлення волі терміном на 10 років у виправних місцях за скоєння низки важких злочинів.

Згодом у ЗМІ опублікували фото та інформацію про чоловіка, який взяв у заручники пасажирів автобуса. Більше того, він відзняв відео-звернення: «З Днем антисистеми. Не обманюйте себе! Святкуйте!» – звернувся в ролику терорист.

Відомо, що в чоловіка є дружина та 15-річний син. Дізнавшись про ситуацію його дружина виїхала в Луцьк, втім розмовляти з нею він категорічно відмовся.

Мати чоловіка – вчителька, загинула у страшній дорожньо-транспортній пригоді, а батько – вчений, мав психічні розлади і давно помер.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Автобіографічна книга, тюрма та духовна семінарія: що відомо про луцького терориста

Начальник Головного управління Національної поліції у Волинській області Юрій Крошко зазначив, що особу зловмисника встановлено.

Правоохоронці вели переговори із ним. Чоловік на контакт не йшов, а його вимоги не містили ніякої конкретики. Озброєний чоловік, який захопив автобус з пасажирами в Луцьку і утримував їх в автобусі, не дозволив передати заручникам воду.

Журналісти поговорили з однією із заручниць луцького терориста. Вдалося поспілкуватися і з самим чоловіком, який називає себе Максим Плохой (справжнє ім’я – Кривош Максим Степанович). Той спілкується українською мовою, помітно нервує. Текст розмови можна прочитати за посиланням.

У телефонній розмові терорист повідомив, що замінував ще одне людне місце в Луцьку.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Серед заручників – зв'язані вагітна та дитина: кого захопив у Луцьку терорист

Як розповіла речниця волинської поліції Ольга Бузулук, до поліції надійшло повідомлення про виявлення підозрілого предмета на території луцької автостанції №1. Туди була спрямована слідчо-оперативна група, виїхали вибухотехніки. Виявили частину системного блоку, предмет загрози не становив. Автостанція працює в звичному режимі.

О 14:00 в центрі Луцька знову почули постріли. Ще п’ять пострілів прозвучали о 16:35, а згодом і звук вибуху. Як стало відомо пізніше, терорист поцілив у дрон СБУ.

Ситуацію в Луцьку прокоментував Президент України Володимир Зеленський.

«Тривожні новини з Луцька. Вранці о 9:25, до місцевої поліції зателефонував громадянин, який повідомив про те, що захопив автобус із заручниками. Було чутно постріли, автобус пошкоджено. Наразі введено поліцейську операцію «Заручник», а СБУ ввела план «Бумеранг». Робиться все, щоб ситуацію було врегульовано без жертв. Тримаю перебіг подій під особистим контролем», – написав Президент.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Показали обстріляний автобус із заручниками у центрі Луцька. ФОТО

Через ситуацію, яка трапилася, в Луцьк прилетів міністр МВСУ Арсен Аваков.

Міністр МВС Арсен Аваков запевнив, що люди, яких захопив терорист Максим Плохой, – у нормальному стані.

Ввечері журналістам зателефонувала лучанка Руслана Д., яка перебуває в автобусі з терористом. Жінка говорила про те, що їм дали пів години часу, просила, аби журналісти вимагали відеозвернення від Зеленського. Розмову можна прочитати за посиланням.

Станом на 18:30 повідомили про перші результати перемовин правоохоронців з терористом. «Перші результати переговорів в Луцьку. Максим Кривош дозволив поліції передати упаковки води. Воду заручникам передав Перший Заступник Національної поліції Євген Коваль», – повідомив заступник міністра МВС Антон Геращенко.

Окрім того, на місці присутня відома луцька психологиня Олена Звєрєва. Жінка попросила терориста дозволити їй занести воду заручникам, які перебувають зв’язаними у автобусі. Однак, із нею він категорично відмовився розмовляти.

Згодом о 21:40 правоохоронцям вдалося затримати терориста, люди повиходили з автобуса.

ЧИТАТИ ТАКОЖ: Як у Луцьку затримували чоловіка, який тримав заручників протягом дня. ФОТО. ВІДЕО
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-5

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Який штурм,така и правда про теракт.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні