--> Чи знижує вакцина БЦЖ смертність при COVID-19: нові дані | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чи знижує вакцина БЦЖ смертність при COVID-19: нові дані

0
0
Чи знижує вакцина БЦЖ смертність при COVID-19: нові дані
Все більше даних про те, що вакцина БЦЖ знижує смертність у випадку захворювання на COVID-19. Країни, де дітей прищеплюють від туберкульозу, показали нижчий рівень смертності від коронавірусної недуги.

Про це пише 24 канал.

Попередні дослідження містили суперечливі дані, а доказів, що БЦЖ таки знижує ризик смертності, було недостатньо.

Нова праця американських вчених свідчить про те, що БЦЖ вакцина дійсно може знижувати смертність від COVID-19. Вони проаналізували низку країн, де вакцинація широко поширена і помітили характерну тенденцію.

Найяскравіший приклад – Німеччина, де смертність від коронавірусу на заході виявилася у майже у тричі вищою, ніж на сході.

Суть дослідження

Німеччина до об'єднання ФРН і НДР в 1990 році реалізовувала іншу стратегію вакцинації від туберкульозу. Так, Західна Німеччина проводила вакцинацію дітям в період з 1961 по 1988 рік, а Східна Німеччина почала цю практику на десять років раніше, але і припинила її в 1975 році.

Як і припускали вчені, смертність від COVID-19 в західній частині країни була у 2,9 раза вище, ніж на сході.

Що таке БЦЖ?

Абревіатура БЦЖ склалася від французької назви бацили Кальметта-Герена, яка входить в препарат: Bacillus Calmette-Guérin, BCG. Вона стимулює імунітет від туберкульозу у людей, але не загрожує здоров'ю.

Для чого щеплюють. БЦЖ захищає від важких форм захворювання, наприклад туберкульозного менінгіту. Імунітет після БЦЖ виникає як мінімум шість-сім років. Тому дітям в шість років роблять пробу Манту і за результатами оцінюють доцільність повторного щеплення БЦЖ.

Як прищеплюють.

Дитина отримує щеплення від туберкульозу в пологовому будинку. При відсутності протипоказань це відбувається протягом п'яти днів з моменту народження. Вакцину вводять в ліве плече. На місці уколу формується рубець, який зберігається у людини все життя.

БЦЖ проти коронавірусу COVID-19

Епідеміологи вважають, що там, де вакцина слабо або пізно почала використовуватися (Італія, Нідерланди, США), найшвидше поширився коронавірус і найбільше летальних випадків, йдеться в дослідженні на medRxiv.

Нині вважається, що швидкість поширення і кількість смертей в країні залежать від того, наскільки сильна економіка, чи розвинена охорона здоров'я, культурні норми й зусилля, які направлені на пом'якшення наслідків.

Але в частині країн (Італія, США, Бельгія, Нідерланди, Іран) ця кореляція не працює. Автори аналізу вважають, що ці країни об'єднує відсутність щепленого БЦЖ населення або недавній початок такої вакцинації.

Порахувавши співвідношення випадків зараження (і смертності від COVID-19) до населення цих країн, дослідники побачили, що в цих країнах пандемія шириться вчетверо швидше і сильніше, ніж в інших.

Навпаки, у відносно бідних країнах з тотальною і давньою вакцинацією БЦЖ (наприклад, Бразилія) спостерігається незвично низький рівень смертності від коронавірусу.

Також експерти окремо звернули увагу на Китай, де БЦЖ робили з 1950-х, але в 1966-1976 роках припинили щеплення людей. Це, вважають автори дослідження, призвело до появи "слабкого прошарку" населення, який більше за інших постраждав.

"Країни, в яких пізній запуск універсальної політики БЦЖ (Іран, 1984 рік), мають високу смертність від COVID-19, що резонує з ідеєю про те, що БЦЖ захищає щеплених людей похилого віку", – пишуть в доповіді.

Наголошуємо, що це лише теорія, яка потребує підтвердження, але закономірність, про яку пишуть автори й справді прослідковується. Тому продовжуйте планову вакцинацію себе та своїх дітей, це може врятувати життя в найнеочікуваніших ситуаціях.

Олександр Бевза
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
0

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні