Лучанин-пенсіонер добився аліментів від дітей, хоч сам покинув сім’ю

0
3
Лучанин-пенсіонер добився аліментів від дітей, хоч сам покинув сім’ю
У Луцьку пенсіонер через суд добився виплати аліментів з дітей, адже не міг себе утримувати. Про справу та юридичні підстави такого рішення розповідає Волинський центр безплатної правової допомоги.

Про це пише ІА "Конкурент".

Часто трапляється ситуація, коли немічним людям немає кому допомогти і вони залишаються наодинці зі своїми проблемами та не можуть самостійно забезпечити свій достатній життєвий рівень. Доволі часто у таких людей є близькі родичі, зокрема, діти, які не піклуються про своїх батьків. Однак такий їхній обов’язок визначений Основним Законом України. Так, стаття 51 Конституції України встановлює, що повнолітні діти зобов`язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Ця моральна норма була спочатку зафіксована на конституційному рівні, а потім знайшла своє відображення в Сімейному кодексі України.

До Луцького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) звернувся клієнт Н. Він повідомив, що є пенсіонером та проживає у геріатричному пансіонаті і знаходиться на повному державному забезпеченні. Пансіонат відраховує 75 % від його пенсії на утримання, а 25 % залишає для особистих потреб. На час звернення його термін перебування в пансіонаті закінчувався, враховуючи його стан здоров’я, інвалідність І-Б групи, та розмір пенсії, що не перевищував 1500 грн, при вартості проживання у пансіонаті 7540 грн. Відтак, самостійно забезпечити себе, оплатити послуги з догляду клієнт не міг. Його двоє дітей не доглядали за ним та ніяк йому не допомагали, хоча є дієздатними особами працездатного віку. Чоловік хоч і покинув сім’ю ще у 1989 році, однак справно платив аліменти на дітей у розмірі 33 % від доходу до досягнення ними повноліття.

Фахівцем Центру Денисом Мазурком було складено позовну заяву до суду про стягнення аліментів на утримання непрацездатного батька.

Для представництва інтересів клієнта в суді Центром було призначено адвоката Віталія Єлова.

Адвокат у суді просив задовольнити позовні вимоги та стягнути з дітей аліменти на утримання непрацездатного батька, посилаючись на норми СК України, зокрема, ч. 1, 3 ст. 172 Сімейного кодексу України, за якою повнолітні дочка, син зобов`язані піклуватися про батьків, проявляти про них турботу та надавати їм допомогу.

Якщо повнолітні дочка, син не піклуються про своїх непрацездатних, немічних батьків, з них можуть бути за рішенням суду стягнуті кошти на покриття витрат, пов`язаних із наданням такого піклування, та ст. 202 Сімейного кодексу України, згідно з якою повнолітні дочка, син зобов`язані утримувати батьків, які є непрацездатними і потребують матеріальної допомоги.

Хоча батько і не проживав тривалий час із дітьми, однак суд погодився з доводами юристів Центру, і встановив, що підстав для звільнення від обов`язку утримання дітьми батька та обов`язку брати участь у додаткових витратах, що виникають лише, якщо батько ухилявся від виконання своїх батьківських обов`язків, у цьому випадку не було. Адже спільне проживання з дітьми не є необхідною умовою виконання батьківського обов’язку.

Тож, після п’яти судових засідань суд задовольнив позовні вимоги клієнта. Однак сума аліментів була стягнута частково та зменшена, виходячи з принципів розумності та справедливості, та доходу дітей клієнта, з 3770 грн, які просилися, до 1250 грн з кожного з відповідачів. Попри те, і така сума, враховуючи ситуацію, є суттєвою допомогою чоловікові.

Окрім того, таке рішення є нагадуванням для всіх дітей, що не лише згідно з нормами моралі, але й законом, вони зобов’язані перед своїми батьками. Так, однією з основних цілей регулювання сімейних відносин відповідно до ч. 2 ст. 1 Сімейного кодексу України є утвердження почуття обов`язку перед батьками.

Коментар юриста

За яких підстав діти звільняються від обов’язку утримувати непрацездатних батьків?

Відповідно до ч. 2 ст. 204 Сімейного кодексу України дочка, син звільняються судом від обов’язку утримувати матір, батька та обов’язку брати участь у додаткових витратах, якщо буде встановлено, що мати, батько не сплачували аліменти на утримання дитини, що призвело до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за три роки, і така заборгованість є непогашеною на момент прийняття судом рішення про визначення розміру аліментів на батьків.

Окрім того, відповідно до ч. 2 ст. 202 Сімейного кодексу України, якщо мати, батько були позбавлені батьківських прав і ці права не були поновлені, обов’язок утримувати матір, батька у дочки, сина, щодо яких вони були позбавлені батьківських прав, не виникає.

Чи можна стягнути з неповнолітніх дітей кошти на утримання батьків?

Як не дивно, так. Але це можливо лише у виняткових випадках, якщо мати, батько є тяжко хворими, особами з інвалідністю, а дитина має достатній дохід (заробіток). Тоді суд може постановити рішення про стягнення з неї одноразово або протягом певного строку коштів на покриття витрат, пов’язаних з лікуванням та доглядом за ними (ст. 206 Сімейного кодексу України).

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні