Зоозахисники попереджають: що робити, якщо знайшли дитинча дикої тварини

0
11
Зоозахисники попереджають: що робити, якщо знайшли дитинча дикої тварини
Якщо ви знайшли в лісі дитинчат диких тварин або пташенят, не варто їх рятувати – переконують зоозахисники. Адже повернути цих тварин у природне середовище буде неможливо. Рятувати просять лише хворих чи поранених особин. Про турботу, яка може нашкодити, розповість кореспондентка "5 каналу" Яна Лимаренко.

Імена лісових грибів дали косулям-знайдам у черкаському зоопарку. Сюди небайдужі принесли п'ятьох дитинчат. Одного з них підстрелили браконьєри, ще одне – було заслабке – воно не вижило. Решту трьох – вигодовують працівники зоопарку.

"Приносять нам косуль у зоопарк, тому ми як то кажуть, навчені, у нас є кози, вони у нас не тільки для експозиції, а й для того, щоб в разі чого – ми їх відлучаємо од них дітей козенят і починаємо роздоювати козу, що їх вигодовувати", – каже Лідія Осадча, завідувачка відділу ссавців.

Тварин поки що залишають у зоопарку. З минулого року тут живе молода косуля, яку також знайшли у дикій природі. Зараз вирішують, що робити з поповненням.

"Самочку більш за все випустимо сюди у цей вольєр, а самців будемо шукати хороші руки, може інші зоопарки, тому що у нас уже тут два самця знаходяться, чотири самця – буде забагато", – розповідають працівники.

Щоліта крім косуль черкасці несуть до зоопарку новонароджених зайців, їжаків та птахів. Цих сичів грибники знайшли у лісі.

"Ці пташенята були ще не оперені, вони були у пуховому вбранні, тому ми їх регулярно годували живим кормом, м’ясом", – розповідають у закладі.

Люди забирають їх із дикої природи, адже вважають, що їм загрожує небезпека.

"Це такий період, коли пташенята пізнають світ, вони дізнаються про навколишнє середовище, батьки зазвичай знаходяться поблизу них, вони їх підгодовують, вони їх бачать і якщо людина бачить, що пташка і немає ніякої небезпеки для неї – її краще не чіпати або покласти назад до гніздечка", – каже Оксана Коваль, завідувачка відділу птахів.

Якщо лісовим знайдам нічого не загрожує, орнітологи закликають не забирати їх із природного середовища, адже повернути їх туди вже не зможуть.

"Бувають випадки коли гине мати по якійсь там причині і якщо є можливість встановити, що це так дійсно, це мале від загиблої самки – тоді вже виходу нема – потрібно забирати малих. Атак втручатися в природу не потрібно", – каже Євген Ван, директор черкаського зоопарку.

Працівники зоопарку вдячні небайдужим, але просять втручатися у природні процеси якомога менше.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
11

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні