Статті про мову могло б і не бути: лучанин розповів, як в 96-му ухвалювали Конституцією

0
37
Статті про мову могло б і не бути: лучанин розповів, як в 96-му ухвалювали Конституцією
Андрій Бондарук – єдиний корінний волинянин, який став народним депутатом І скликання і єдиний волинянин, який був у складі Конституційної комісії 1996 року.

У інтерв’ю Суспільному Волині колишній нардеп розповів, як і хто створював Основний закон та що передувало ухвавленню Конституції України.

Андрію Бондаруку нині 83 роки. 1990 року потрапив до Верховної Ради України I скликання. "Народним депутатом, як журналіст, я став якраз завдяки публікаціям про зловживання партійної влади. Солідні опоненти в мене були – Катерина Ващук, Блаженчук, і люди віддали перевагу журналістові", - пригадує чоловік.

Як розповів член конституційної комісії: за українську мову як державну, довелось поборотися. "Одного разу ми зібралися на засідання, дивимося із проєкту Конституції зникла стаття про українську мову. Ну що ж таке?. Встає Павличко до Плюща, до Кравчука: «Де стаття про українську мову?..» … Мовчок, тут якась така тиша запала скрізь" - розповідає колишній нардеп.



День Конституції чоловік вважає головним святом України:

"Конституція, як і Незалежність – це не є щось стале. І за Конституцію, і за Незалежність треба боротися. Тому що ви бачите, що приходять нові люди до влади й кожен намагається перекроїти і Конституцію, і владу під себе. А єдиний арбітр справді – це народ, який повинен тримати цю владу у віжках".

За участь у Конституційній комісії другий Президент України Леонід Кучма нагородив Андрія Бондарука орденом "За заслуги" III ступеня. З 1998 року чоловік очолює Волинський осередок Асоціації народних депутатів України.


Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
37

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні