Зміна імені в Україні: українцям назвали умови і ціну процедури

0
2
Зміна імені в Україні: українцям назвали умови і ціну процедури
Громадяни України можуть змінити своє прізвище та ім’я за власним бажанням, а також по-батькові у випадку, коли батько змінив своє ім'я або відомості про нього, як про батька, вилучені з актового запису про народження.

Про це повідомляє УНН із посиланням на пресслужбу Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції в місті Києві.

“Громадяни України мають право на зміну свого імені, прізвища та по батькові. Людина може змінити своє прізвище та ім’я за власним бажанням, а також у випадку, коли батько змінив своє ім'я або відомості про нього, як про батька, вилучені з актового запису про народження, чи у разі усиновлення, його скасування або визнання недійсним, змінити по батькові”, - йдеться у повідомленні.

Вказано, що змінити ім’я особа має право з 16 років на власний розсуд або з 14 років за згодою батьків або піклувальника. При цьому, якщо обоє батьків змінюють прізвище, прізвище дитини також змінюється. Якщо дитині вже виповнилося 7 років, необхідна її згода на це.

“Які документи необхідно подати особі, яка бажає змінити своє прізвище чи ім’я за власним бажанням. Особа подає до відділу ДРАЦС за місцем свого проживання заяву про зміну імені та додає до неї наступні документи”, - повідомили в управлінні Мін'юсту.

Зокрема, йдеться про наступні документи :

- свідоцтво про народження заявника;
- свідоцтво про шлюб (у разі коли заявник перебуває у шлюбі) або про розірвання шлюбу (у разі коли шлюб розірвано);
- свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
- свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;
- свою фотокартку;
- квитанцію про сплату державного мита.

“Подати заяву на зміну імені можливо через веб-портал “Звернення у сфері державної реєстрації актів цивільного стану” або через Портал державних послуг”, - повідомили у пресслужбі.

Вказано, що зміна імені триває три місяці з дня її подання. За наявності поважних причин цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці. Після отримання дозволу заявникові протягом 3 місяців необхідно звернутися в ДРАЦС для складання актового запису про зміну імені або прізвища. Якщо він цього не зробить без поважних причин, дозвіл втратить силу.

“Тим, хто хоче отримати нове ім'я, треба буде сплатити державне мито, що становить 5 гривень 10 копійок. Якщо процедура повторна, наприклад, раніше ви змінювали ім'я і знову бажаєте його змінити, то це задоволення обійдеться вам у 51 гривню”, - додали у пресслужбі.

Зазначається, що відмовити в зміні імені або прізвища можуть якщо є:

- кримінальне провадження щодо заявника або його перебування під адміністративним наглядом;
- наявність у заявника судимості, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку;
- офіційне звернення правоохоронних органів іноземних держав про оголошення заявника у розшук;
- надання заявником неправдивих відомостей про себе.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні