У Львові прооперували 14-річну дівчину з подвійними жіночими органами

0
6
У Львові прооперували 14-річну дівчину з подвійними жіночими органами
Львівські хірурги успішно прооперували 14-річну дівчину з подвійними жіночими органами. 14-річній дівчині зі Старосамбірського району останні півроку дошкуляв біль у животі, який важко було зняти знеболюючими препаратами.

Про це пише Захід.net

Лікар, до якого вона звернулася на консультацію, скерував на УЗД.
Результати обстеження приголомшили і дівчину-підлітка, і її батьків: виявилося, Марія народилася з однією ниркою і це з’ясувалося лише зараз.

Така патологія насторожила районних урологів і вони скерували Марію на більш детальне обстеження до Львова, на магнітно-резонансну томографію (МРТ).

Результати МРТ і допомогли з’ясувати справжню причину болю: у дівчини виявили синдром Херліна-Вернера-Вундерліха, іншими словами вроджену ваду сечостатевої системи.

«Це поєднана вада розвитку сечостатевої системи. Вона у жінок може проявлятися по-різному. Але зазвичай, при такій патології є подвоєння матки і може бути відсутня одна нирка. У нашої пацієнтки діагностовано подвоєння матки та піхви, а також відсутність правої нирки. В одній із піхв виявлено поперечну перегородку, яка утруднювала відтік крові в період місячних. Це спричиняло виражений больовий синдром, який був нестерпний», розповів уролог Львівської міської дитячої лікарні, к. м. н, асистент кафедри дитячої хірургії ЛНМУ ім. Данила Галицького Ростислав Наконечний.

Допомогти дівчині у такому випадку можна було лише хірургічним шляхом. 22 червня Марію прооперували. До складу операційної бригади увійшли фахові гінекологи – завідувачка кафедри акушерства, гінекології та перинатології факультету післядипломної освіти ЛНМУ ім. Данила Галицького, професорка Віра Пирогова і доцентка Наталя Вереснюк, уролог Ростислав Наконечний і анестезіолог Володимир Зеленко.

Операція тривала впродовж години. Під час оперативного втручання хірурги висікли перегородку, яка була причиною виникнення болю, та зробили пластику піхви. Дівчина почувається добре, готується до виписки з лікарні.

«Вроджені вади розвитку статевих органів зустрічаються доволі часто. Вони просто мають різні форми, різні різновиди. Зі схожими, як у нашої пацієнтки вадами, до нас звертається 1-2 дівчини на рік. Дівчина з такою ж патологією, як у Марії, була три роки тому. Це ті, яким можна допомогти хірургічним шляхом. Дуже хочемо спільно з дитячими урологами створити на базі міської дитячої клінічної лікарні центр, де можна було б спільно оперувати таких пацієнток», – каже професорка Віра Пирогова.

За словами професорки, у таких випадках нічого зайвого з організму не видаляють, лише усувають те, що заважає організму нормально працювати. У майбутньому такі дівчата можуть народжувати дітей і вже є пацієнтки, які стали мамами.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
6

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні