Волинянці через релігію дозволили зробити паспорт-книжечку замість ІD

1
-4
Волинянці через релігію дозволили зробити паспорт-книжечку замість ІD
Волинянка пошкодила паспорт водою, але не хотіла його обмінювати на ID-картку. Відтак звернулася до Ратнівського бюро правової допомоги Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за рекомендацією знайомих.

Жінка розповіла, що є пенсіонеркою, живе сама та часто їздить до сина в Республіку Білорусь, проте пошкодила паспорт водою, в результаті чого стерлась фотографія.

Вона ж хотіла обміняти непридатний для користування паспорт громадянина України у формі книжечки, у зв’язку з механічними пошкодженнями, однак отримала відмову Ратнівського районного відділу Управління Державної міграційної служби у Волинській області.

Змінити паспорт у формі книжечки на паспорт в формі ID-картки жінка відмовилась за релігійними переконаннями.

Про це повідомили в Регіональному центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області, пише Конкурент.

Фахівець Ратнівського бюро правової допомоги Євгенія Супрунюк запропонувала клієнтці скористатися безоплатною вторинною правовою допомогою, адже відповідно до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу» вона має право на безоплатну вторинну правову допомогу як особа, яка перебуває під юрисдикцією України, якщо її середньомісячний дохід не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення.

Працівник бюро, проаналізувавши чинне законодавство та актуальну судову практику, дійшла висновку, що така відмова є неправомірною, а дії зазначеного органу влади – протиправними, адже, будь-яке обмеження прав і свобод особи повинно бути чітким та законодавчо визначеним, однак у згаданому випадку таке обмеження, як неможливість отримання паспорта у формі книжечки, законодавством не передбачено.

Тому фахівець бюро підготувала відповідну позовну заяву та подала її до суду. Рішенням Волинського окружного адміністративного суду від 13.02.2020 у справі позовні вимоги задоволено в повному обсязі та зобов`язано Ратнівський районний відділ Управління Державної міграційної служби України у Волинській області оформити та видати паспорт громадянина України у формі книжечки, а також стягнути на її користь сплачений пенсіонеркою судовий збір.

Юрист Ратнівського бюро правової допомоги розповіла, чи передбачено чинним законодавством обов’язковий обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ID-картку?

Наразі законодавством передбачено обмін паспорта громадянина України зразка 1994 року на ID-картку за бажанням власника. Законні підстави для відмови у оформленні паспорта зразка 1994 року: відповідно до ч.7 ст.16 ЗУ «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус», уповноважений суб`єкт, якщо інше не передбачено цим Законом, має право відмовити заявникові у видачі документа виключно у разі, якщо:

- за видачею документа звернувся заявник, який не досяг шістнадцятирічного віку, або представник особи, який не має документально підтверджених повноважень на отримання документа;

- заявник вже отримав документ такого типу, який є дійсним на день звернення (крім випадків, зазначених у частині сьомій цієї статті);

- заявник не подав усіх визначених законодавством документів, необхідних для оформлення і видачі документа;

- дані, отримані з бази даних розпорядника Реєстру, не підтверджують інформацію, надану заявником.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-4

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А релігія їй не забороняє користуватися сучасними приладами, машинами, адже там там теж може "нечистий" сидіти?!
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні