Метеорологи розповіли, як виникають смерчі та чи побільшало їх в Україні

0
3
Метеорологи розповіли, як виникають смерчі та чи побільшало їх в Україні
Смерчі з’являються за вологої та теплої погоди, тому прогнозується зростання їх кількості з потеплінням.

Про це в коментарі УНН сказала заступник начальника відділу метеорологічних прогнозів Українського гідрометцентру Наталія Голеня.

Смерчі є звичайним атмосферним явищем, але доволі небезпечним.

“Ми називаємо їх смерчі, в Америці називають торнадо. Але вони там набагато потужніші. Це є нормою, вже літні процеси почалися. У нас найраніше на початку березня в Дніпропетровській області, 1 березня, був зафіксований перший смерч… Звичайно, що травень цього року був холодний, тому ми не спостерігали їх. А зараз уже на півдні температурний фон вищий. Повітряна маса волога і тепла, і відбувається утворення купчастих дощових хмар. Зараз ситуація сприятлива, особливо на півдні і сході, оскільки там температурний фон вищий - 20°”, - сказала Наталія Голеня.

Вона зазначила, що найближчими днями на півдні та сході України очікується суха повітряна маса, тому там не буде смерчів.

“Ми не можемо оцінити, наскільки зростає їх кількість. Раніше не було мобільних телефонів, і ніхто їх не фіксував. Тільки метеорологічні станції, якщо смерчі проходили десь повз них, або вже були наслідки руйнування. Тоді викликається комісія, створюється, і ми знаємо, що в такому-то районі проходив смерч. Зараз це частіше відбувається, оскільки у кожного є мобільний телефон, і може він це зафіксувати. Особливо часто вони утворюються з моря. Над Чорним і Азовським морем, і виходять на сушу. Але вони досить швидко затухають”, - додала Наталія Голеня.

За її словами, для утворення смерчу повинна бути досить висока температура, але вони можуть виникати і при 20°.

“Смерчі небезпечні дуже. Вітер там може бути більше 20, а то й більше 30 метрів за секунду. Саме цей вихор руйнує на своєму шляху все - дерева ламає, будинки зносить - дахи руйнує. У нас є статистика щодо кількості смерчів, але нарахувати, скільки їх було тоді і скільки тепер - неможливо… Внаслідок того, що тепліше стає - кількість їх, можна спрогнозувати, що має бути більшою. Оскільки температурний фон вищий. Коли достатньо вологи - ці явища будуть спостерігатися частіше”, - зазначила Наталія Голеня.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні