В Україні хочуть дозволити дітям з 14 років змінювати своє по батькові

0
7
В Україні хочуть дозволити дітям з 14 років змінювати своє по батькові
Верховна Рада України ухвалила в першому читанні проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права фізичної особи на зміну по батькові (№ 2450).

За це рішення проголосували 247 народних депутатів із 381, зареєстрованого у сесійній залі. Законопроектом у Цивільному кодексі України пропонується встановити, що фізична особа, яка досягла 16 років, має право на власний розсуд змінити своє прізвище та (або) власне ім'я та (або) по батькові, повідомляє УНІАН.

Фізична особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я та (або) по батькові за згодою батьків. У разі, якщо над фізичною особою, яка досягла 14 років, встановлено піклування, зміна прізвища та (або) власного імені та (або) по батькові такої особи здійснюється за згодою піклувальника.

Фізична особа, яка досягла 14 років, має право змінити своє прізвище та (або) власне ім'я та (або) по батькові за згодою одного з батьків у разі, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав щодо цієї дитини, відомості про батька (матір) дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

У разі заперечення одним із батьків щодо зміни по батькові дитини спір між ними щодо такої зміни може вирішуватися органом опіки та піклування або судом.

При вирішенні спору беруться до уваги виконання батьками своїх обов'язків щодо дитини, а також інші обставини, які засвідчують відповідність зміни по батькові інтересам дитини.

Відповідні зміни пропонується внести і до Сімейного кодексу України.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
7

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні