Пам’яті кардинала Любомира Гузара. Ексклюзивні фото у Луцьку

0
1
Пам’яті кардинала Любомира Гузара. Ексклюзивні фото у Луцьку
Сьогодні, 31 травня, минає три роки, як відійшов у вічність український релігійний діяч, патріарх-предстоятель Української греко-католицької церкви кардинал Любомир Гузар.

Луцький фотограф Володимир Лук’янчук поділився світлинами із перебування святішого Любомира Гузара на Волині.

Кардинал Любомир Гузар 12 квітня 2008 року побував у храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Луцьку, де відбулася інтронізація владики Йосафата на престол Луцького екзархату УГКЦ.

Потому блаженніший Любомир Гузар дав пресконференцію для місцевих журналістів.

Зазначимо, що разом із кардиналом Любомиром Гузаром участь в інтронізації владики Йосафата брав нинішній глава УГКЦ Святослав Шевчук, на той час ректор Львівської духовної семінарії Святого Духа.

Довідково.
Любомир Гузар народився 26 лютого 1933 в родині Ярослава Гузара та Ростислави Демчук у Львові, де закінчив народну школу та перший клас гімназії.

У 1944 році сім'я його батьків виїхала до Австрії: у місті Зальцбурзі продовжив навчання в українській гімназії, а переїхавши у 1949 в уСША, закінчив середню освіту в малій духовній семінарії (St. Basil College Seminary) в Стемфорді, штат Коннектикут.

Член Пласту. Капелан молодечих таборів Спілки Української Молоді (СУМ) у Елленвілі, штат Нью Йорк.

Вивчав філософію в Колегії св. Василія та 1954 року здобув ступінь бакалавра.

Богословські студії відбув у Католицькому університеті Америки у Вашингтоні, а в 1958-му здобув ліцензіат богослов'я. 30 березня того ж року Владика Амвросій Сенишин висвятив Любомира Гузара на священника для праці в Стемфордській єпархії.

У 1958 – 1969 — вчитель і префект у Стемфордській Духовній семінарії Святого Василія. Також служив у Кергонксоні (штат Нью-Йорк). 3 1965 — настоятель парохії Пресвятої Трійці в Кергонксоні.

Продовжив філософські студії у Фордгамському університеті Нью-Йорка і 1967 року здобув ступінь маґістра.

У 1969-му переїхав до Римау для продовження богословських студій, які завершив доктором богослов'я 1972 року. У 1972-му вступає в монастир св. Теодора Студита у Ґроттаферрата в Італії.

У 1975 – 1985 роках Любомир Гузар викладав догматику в Папському Урбаніанському університеті в Римі, виконував різні доручення Патріарха Йосипа.

2 квітня 1977 року в монастирі Студійського Уставу в Кастель-Гандольфо поблизу Рима висвячений Верховним Архієпископом Йосипом Сліпим на єпископа без згоди Римського Архієрея (тому аж до 1996 не діяв як єпископ).

У 1978 Патріарх Йосип призначає єпископа Гузара архімандритом цього монастиря, а також відповідальним за монастирі студійського уставу за межами України.

У 1984 –1991 – протосинкел Львівської Архієпархії в Римі.

У 1993 році з усією монастирською спільнотою з Гроттаферрата Любомир Гузар повернувся до України. Єпископ Гузар після повернення з довготривалої еміграції зі США мешкав у передмісті Львова.

У 1993 –1994 служив духівником у Львівській духовній семінарії Святого Духа.

2 квітня 1996 призначений на екзарха Києво-Вишгородського екзархату з титулярним престолом Ніси Ликійської.

14 жовтня 1996, у зв'язку з поганим станом здоров'я Кардинала Любачівського, Синод Єпископів УГКЦ обрав Блаженнійшого Любомира Єпископом помічником Глави Української греко-католицької церкви з делегованими правами.

Після смерті блаженнішого кардинала Любачівського 25 січня 2001 року на надзвичайному Синоді єпископів Української греко-католицької церкви Любомир Гузар обраний Архієпископом Львівським та Главою Української греко-католицької церкви.

21 серпня 2005 року офіційно змінив свій титул на «Верховний Архієпископ Києво-Галицький», переніс свій осідок до Києва, який був центром греко-католицької церкви до захоплення Московією.

10 лютого 2011 року на пресконференції у Києві блаженніший Любомир Гузар)повідомив, що цього дня Папа Бенедикт XVI прийняв його зречення з уряду Верховного Архієпископа Української греко-католицької церкви. Відповідне прохання глава УГКЦ подав, коли йому виповнилося 75 років.

Останні роки проживав у селі Княжичі Броварського району Київської області.

Помер 31 травня 2017 року в Києві.

Зліва направо: владика Йосафат, кардинал Любомир Гузар, священник Святослав Шевчук
Зліва направо: владика Йосафат, кардинал Любомир Гузар, священник Святослав Шевчук
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні