Хірурги Волинської обллікарні врятували пацієнту око з важкою травмою. ФОТО

0
-3
Хірурги Волинської обллікарні врятували пацієнту око з важкою травмою. ФОТО
У Волинській обласній клінічній лікарні зробили надскладну та результативну операцію. Лікарі врятувати пацієнту із важкою травмою око та зір.

Про це розповіли на сторінці відділення ВОКЛ. Мікрохірургія ока у фейсбуці

У чоловіка була проникаюча рогівкова травма ока з внутрішньоочним стороннім тілом. Пацієнт травмувався при роботі щітковою насадкою на "болгарці" без дотримання правил безпеки.

При огляді було виявлено проникаюче поранення із металевим стороннім тілом, один кінець якого знаходився в раневому каналі рогівки, а інший - заходив у кришталик(на фото).

За даними УЗД, лікар Ігор Стадницький з’ясував, що стороннє тіло є досить довгим та проходить в задню камеру ока через весь кришталик. (на фото)

Зір пацієнта на момент поступлення - 0,06 (рахунок пальців з 3 метрів).

Тактика лікування була поділена на декілька етапів:

Першим етапом, було видалення стороннього тіла із ушиванням рани рогівки. Оскільки стороннє тіло було в рівень з рогівкою і не виступало над її поверхнею достатньо, щоб видалити його ззовні. Було вирішино "подати" його із передньої камери через розширений парацентез. Внутрішньоочним стороннім тілом виявилась дротинка довжиною близько 12 мм (на фото).

Другий етап лікування полягав у терапевтичному лікуванн запального процесу та попередження розвитку інфекційного процесу. Цей етап зайняв декілька днів та підготував око до третього етапу, а саме боротьби із травматичною катарактою та, відповідно, очікуваним покращенням зору.

Третім етапом було проведено факоемульсифікацію травматичної катаракти із імплантацієї інтраокулярнї лінзи.

Операція була не легкою, позаяк стороннє тіло повністю пробило, як передню, так і задню капсулу кришталика, що могло б під час операції спричинити "утоплення" кришталикових мас. Проте все пройшло добре, зір пацієнта на другий день після імплантації кришталика 0.5 (5 рядків), та поступово покращується.

Операцію робили хірурги Лідія Рудавська, Юрій Валецький та Ігор Стадницький.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні