У музеї на Волині відновили 150-літню хатину. ФОТО. ВІДЕО

0
-10
У музеї на Волині відновили 150-літню хатину. ФОТО. ВІДЕО
Відновили дерев'яний будинок у Рокинівському музеї сільського господарства-скансені, якому понад 150-т років.

Про це пише "Суспільне".

Директор музею просто неба Олександр Середюк розповів: шість років тому музеєві вдалося викупити її у нащадка господаря і перевезти її. Також додав, що хату з двірцем привезли у музей-скансен у 2014-му році з Камінь-Каширширського району. Будівля була розібрана. Складати почали через два роки.

За підрахунками будівлі понад півтори сотні років. Вона з трьох частин: хата, сіни та комора.

"Характерною особливістю саме цієї хати є, що сіни великі. В хаті жили, а у сінях працювали. В сінях можна було весілля робити", - розповідає Олександр Середюк.

Працівники музею нині накривають дерев'яний будинок снопами з очерету. Роман Мишко розповідає: на один ряд йде 15 снопів. Заготовляли матеріал самі.


Володимир Шрамко розказує, піч мурували за кресленнями попередньої. У планах – використовувати піч за призначенням: готувати страви і пригощати ними відвідувачів скансену.

В доброму стані збереглися ужиткові речі та стародавні меблі: діжі, калдуби, лавки, каже Олександр Середюк.

"Саме в цій хаті родина була не велика. В таких хатах жило по 10 дітей. Ось ці лавки ставили і ослівчики. На лавки клали дошки. Клали солом'яний матрас. І так спали, а потім виносили", - каже директор музею.


Хата виготовлена з урахуванням енергозберігаючих технологій, розповів керівник. Каже: з північної сторони стіна будівлі повністю була захищена прибудовою — двірцем. Він служив власнику, як склад чи майстерня.

"Вони північну сторону, яка найбільш холодна, вони її утеплили для своїх господарських потреб. Шопку на всю стінку і тах сполучався разом з цією шопкою, який називався дворець. Там він зберігав дошки, незакінчені річі, а цей господар колісник, бондар він виготовляв знаряддя праці", - повідомив Олександр Середюк.

Від сьогодні у скансені чекають відвідувачів.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-10

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні