Як волинянам врятувати картоплю, побиту морозом: поради фахівців

0
3
Як волинянам врятувати картоплю, побиту морозом: поради фахівців
Заморозки у ніч із 12 на 13 травня наробили великих збитків на Волині. Селяни бідкаються, що від низьких температур почорніли сходи теплолюбних рослин. І якщо картопля ще здатна відновитися, то городину доведеться пересівати, а ще заново купувати розсаду перців та помідорів.

Як врятувати зів‘ялу картоплю, яка нині є другим хлібом для українців? Фахівці заспокоюють: у подібних випадках рослина утворює бокові пагони і згодом відновлює ріст. Тому головне завдання господаря ‒ правильно допомогти пошкодженій бульбі.

Оксана Пузняк, заступник директора з наукової роботи Волинської державної сільськогосподарської дослідної станції:

«На пошкоджені морозом грядки картоплі треба внести калійні добрива. Найкраще ‒ рідкі, де присутній комплекс мікроелементів, але переважає калій. Рекомендую придбати комплексні гумати, які містять органічні сполуки, вітаміни та амінокислоти. Ці добрива дадуть кущами силу для росту. Після цього рядки підгорнути землею. Можна використати курячий послід: замочити літр добрива у 10 л води. Потім літр концентрату розводити у 15 л води і підлити картоплю. Але в жодному разі не удобрювати пошкоджені рослини агресивними нітрофоскою чи селітрою».

Анатолій Аршулік, голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Волинська картопля»:

«Все залежіть від ступеня ушкодження картопляних кущів. У будь-якому разі бульбі треба дати поживу, краще азотні добрива. Наприклад, карбамід. Адже азот – це двигун росту для рослин. Добриво слід внести у грунт. А на уражені частково рослини внести по листі водорозчинні азотні мікродобрива, їх іще називають хелати. Цього буде достатньо, щоб рослина пішла в ріст».
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні