Як закласти компостну яму

0
2
Як закласти компостну яму
Компост ‒ найкраще і найдешевше добриво для саду і городу. Та найголовніше, що воно безпечне для здоров‘я рослин. Як правильно закласти компостну яму?

1. Підготуйте два-три високі дерев‘яні ящички і поставте їх в один ряд. Це дозволить отримувати добриво на різних етапах готовності.

2. Виберіть правильне місце. Відходи розкладаються швидше в гарно освітлювальному місці з хорошою циркуляцією повітря.

3. У ящики кладіть правильний матеріал для переробки. Органічний матеріал і кухонні відходи (чайні пакетики, кавові фільтри, овочеві шкірки) прекрасно підходять для переробки, однак жири, молокопродукти і м‘ясо не бажано додавати у компостер. Також уникайте додавання бур‘янів, які можуть залишити після себе насіння, та заражених рослин.

4. Подрібнюйте відходи. Чим вони дрібніші, тим швидше піддаються переробці.

5. Правильно змішуйте компоненти. Зелений матеріал, багатий азотом (свіжозрізані рослини), і коричневий матеріал, багатий вуглеводом (давно померлі рослини), найкраще вимішувати у пропорції 50:50.

6. Шари компонентів. На дно ящика треба викласти основу з гілочок або іншого товстого матеріалу. Присипте його коричневим матеріалом, а потім – шар зеленого. Тепер засипте 2-3 лопати землі і повторіть знову.

7. Раз у тиждень перемішуйте вміст компостера, щоб усередину потрапляв кисень, який прискорює процес розкладання.

8. Слідкуйте за вологістю компосту. Вміст має бути вологим, наче відтиснута від води губка. Додайте води під час перемішування або залиште компостер із відкритою кришкою під час дощу.

9. Перевіряйте температуру компосту, він має бути теплим. Тепло виділяють мікроорганізми, які утворюються в процесі переробки.

10. Використовуйте лише готовий продукт. Ним корисно удобрювати газони, дерева, кущі і овочеві грядки.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні