--> Відтепер є обов'язковим тестування усіх хворих з ознаками COVID-19 і медиків | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Відтепер є обов'язковим тестування усіх хворих з ознаками COVID-19 і медиків

0
2
Відтепер є обов'язковим тестування усіх хворих з ознаками COVID-19 і медиків
Верховна Рада ухвалила закон про внесення змін до деяких законів з метою підвищення спроможності системи охорони здоров'я України протидіяти поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 (№ 3380).

Як передає кореспондент "УНІАН", за це рішення з техніко-юридичними правками проголосували 336 народних депутатів із 360 зареєстрованих у сесійній залі.

Ухваленим законом у законі "Про захист населення від інфекційних хвороб" встановлюється, що з метою здійснення епідеміологічного пошуку випадків зараження COVID-19, а також ефективного виявлення осіб, які мали контакт з хворими, та застосування обмежувальних протиепідемічних заходів центральний орган виконавчої влади, що здійснює формування державної політики у сфері охорони здоров’я, забезпечує організацію проведення посиленого тестування на амбулаторному і стаціонарному рівнях залежно від медичних показань відповідно до галузевих стандартів медичної допомоги.

Тестування є обов’язковим для осіб, які звертаються за медичною допомогою з ознаками СOVID-19, та осіб, які мали встановлений контакт із хворою особою. Регулярне тестування є обов’язковим для медичних та інших працівників, які працюють у закладах охорони здоров’я, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19, а також осіб, які здійснюють заходи, пов’язані з недопущенням поширення коронавірусу, зокрема працівників Національної поліції та Національної гвардії - незалежно від того, чи мали вони встановлений контакт з особою, хворою на COVID-19.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, забезпечує проведення тестування на амбулаторному рівні для осіб, які не потребують госпіталізації відповідно до галузевих стандартів медичної допомоги.

Для проведення тестування може забезпечуватися розгортання пунктів тестування (відбору зразків матеріалів) для подальшого транспортування відібраних зразків у визначений заклад охорони здоров’я за адміністративно-територіальною приналежністю.

Тестування здійснюється відповідно до алгоритму, розробленого та затвердженого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я, який оновлюється і переглядається в порядку, визначеному законом. До проведення тестування можуть залучатися лікарі-інтерни, а також лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії з урахуванням обмежень щодо їх залучення, визначених центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

В Основах законодавства України про охорону здоров'я встановлюється, що до виконання заходів, пов’язаних із протидією поширенню коронавірусної хвороби (СOVID-19), у закладах охорони здоров’я та інших закладах, установах, пунктах, організаціях, які здійснюють відповідну діяльність, на волонтерських засадах можуть залучатися лікарі-інтерни, а також лікарі-спеціалісти без вимог щодо атестації на присвоєння чи підтвердження кваліфікаційної категорії в порядку та з урахуванням обмежень щодо такого залучення, які встановлюються рішенням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров’я.

У законі "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування" встановлюється, що розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності особам, які перебувають у закладах охорони здоров’я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню COVID-19, а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій, - 50% середньої заробітної плати (доходу) незалежно від страхового стажу, за винятком медичних працівників, яким допомога по тимчасовій непрацездатності у таких випадках виплачується у розмірі 100% середньої зарплати, незалежно від страхового платежу.

Допомога з тимчасової непрацездатності таким медичним працівникам виплачується в розмірі 100% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу. Закон набирає чинності з дня його опублікування. Він діє протягом терміну дії карантину та обмежувальних заходів, запроваджених Кабінетом міністрів, та протягом двох місяців з моменту їх відміни. Уряд протягом одного тижня з дати набрання чинності цим законом має доручити Міністерству охорони здоров’я розробку порядку визначення закладів охорони здоров’я, призначених для госпіталізації осіб, хворих на COVID-19, які належать до першої, другої та третьої хвиль, а також тимчасових закладів охорони здоров’я (спеціалізованих шпиталів) та черговість заповнення таких закладів хворими.

Серед іншого, уряд має забезпечити обов’язкове оприлюднення на офіційному веб-сайті інформації про результати тестування на COVID-19 та кількість проведених тестів на амбулаторному та стаціонарному рівнях - на щоденній основі.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні