Чому у волинській водоймі гине риба. ВІДЕО

0
-3
Чому у волинській водоймі гине риба. ВІДЕО
Нещодавно в урочищі Чебені Рожищенського району місцеві рибалки виявили у воді кілька мертвих рибин. Люди схвильовані цим фактом, адже зараз – період нересту.

Про це йдеться в сюжеті телеканалу «Аверс», передає ІА Волинські новини.

Чебені – один із мальовничих куточків Волині. Це місце дуже полюбляють рибалки. Однак не всі дотримуються правил риболовлі та рибалять браконьєрським способом, незважаючи навіть на те, що саме зараз у риби період нересту, який триватиме до кінця червня. Такої ситуації на водоймі ніколи не було, розповідають рибалки.

«Кілька днів тому знайомі знайшли мертвих самок судака, – каже місцевий рибалка Леонід. – Один з них розпоров рибину – забита ікрою, оце якраз у перших числах травня мали судак і лящ нереститися».

За однією з версій, рибу знищили саме браконьєри. Місцеві жителі припускають, що вони рибалили на електровудку.

«Було багато версій, що риба загинула від отрути. Не може так бути, п’ять судаків і два коропи не могли потруїтися, а решта риби – ні, було б масове отруєння, – переконаний Леонід. – Найімовірніше, це електровудочники вдарили струмом».

Рибу, яку знайшли у водоймі, утилізували.

«Можливо, причина загибелі риби в тому, що їй немає куди скидати ікру, вона її в собі притримує і йде інтоксикація, а можливо, річ у температурі води, – припускає головний державний інспектор відділу охорони водних біоресурсів «Волинський рибоохоронний патруль» Віталій Костюк. – Ви самі бачили, який був квітень».

Рівень води в Чебенях стрімко знизився. Для того аби врятувати рибу, яка ще залишилась у водоймі, працівники рибоохорони разом з місцевими рибалками самотужки готують спеціальне пристосування.

«В’яжемо такий віник, бажано хвойний, бо хвоя – природний антисептик, тож і ікра краще дозріває. Ставимо вантаж, щоб того віника хвиля не носила, і поплавок, який тримається на такому рівні, де прогрівається вода. Ікра на такій конструкції тримається», – пояснюють чоловіки.

Віталій Костюк підтверджує: метод справді дієвий, надто в нинішнє маловоддя.

Нині водойми Волині – у критичному стані. Вчені стверджують: якщо не берегти річки, озера та ставки, то вже незабаром у них може зникнути риба.

Працівники рибоохорони закликають рибалок та відпочивальників дбайливо ставитися до риби, яка готується до нересту, а про будь-які порушення повідомляти на гарячу лінію відомства або ж правоохоронців.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні