Сайгаків з «Асканії» повернули на Полісся, де їх не було сотні років. ФОТО

3
-1
Сайгаків з «Асканії» повернули на Полісся, де їх не було сотні років. ФОТО
З херсонського заповідника "Асканія Нова" завезли сайгаків у парк природи "Беремицьке" на Чернігівщині, де цих тварин не бачили із XVIII сторіччя.

Про це повідомив менеджер із регіонального розвитку Благодійного фонду "Беремицьке Біосфера" Ростислав Полушвайко, - пише Укрінформ.

"Із заповідника "Асканія Нова" до нас привезли 10 сайгаків. Вони вже відстояли карантин і випущені в дику природу. Таким чином, ми вперше повернули сайгаків у широти, де їх сотні років не було", - сказав він.

За словами Полушвайка, наукових досліджень, які б стовідсотково доводили давнє існування сайгаків у центральній та північній Україні, ніхто ніколи не проводив. Єдине свідчення - це згадки про них у літописах та розповідях мандрівників. Останні бачили цих незвичних копитних в околицях Києва, зокрема, у XVIII сторіччі. Як і багато інших реліктових тварин, сайгаки стали жертвами полювання і тому свого часу повністю зникли на території України.

Вперше їх завезли в "Асканію Нову", а тепер вони є на Харківщині та Чернігівщині. Невдовзі після приїзду в "Беремицьке" одна з самок народила малюка, і сайгаків стало 11. Зараз тварини проходять період адаптації в нових умовах, якими, за спостереженнями працівників парку, вони цілком задоволені.

Сайгак або сайга - це євразійська антилопа, здатна бігати зі швидкістю до 80 км/год. Має особливі зовнішні ознаки: високі роги в самців, що сягають 40 см і важать усього до 300 грамів; покритий шерстю ззовні і всередині хобот, який захищає дихальні шляхи від потоків холодного повітря та пилу; непропорційно тендітні ноги.

У 2002 р. Міжнародним союзом охорони природи сайгака віднесено до видів, що перебувають на межі зникнення.

Наступним поповненням парку "Беремицьке" стануть кулани, яких теж привезуть із херсонських степів. І тоді, зазначає Полушвайко, фауністичний склад парку максимально наблизиться до того, що був у цих краях за часів Київської Русі.

Парк природи "Беремицьке" розташований на території Остерської ОТГ Козелецького району Чернігівщини, його площа - близько 500 га. Тут відтворюється первозданна природа, яка була в цих краях у V-X сторіччях (до утворення Київської Русі) - коли люди жили з нею ще в повній гармонії. Втілюючи ідею ревайлдингу (відновлення природи, притаманної тій чи іншій місцевості), працівники парку засаджують і заселяють територію тими видами рослин, тварин, птахів, комах, які утворять замкнутий біологічний цикл прадавнього чернігівського Полісся. Одночасно тут розвивають туризм.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вы реально осознаете что творится в Украине?!
У меня есть чувство нам подставляют какие то левые статьи и мы часто не читаем новости из первых рук.
Перебрав много источников наткнулся на сайт https://ukrjizn.com/, где вижу что журналисты дают хоть какую то картину жизни в которой находимся.
Очень важно в наше время отбирать реальные средства массовой информации.
Вот еще одна топовая статья, которая меня задела: https://ukrjizn.com/vysshee-obrazovanie-v-ukraine/

Надеюсь Вам поможет.
Відповісти
Занимаюсь очищением уже более 10 лет.
И вот недавно узнал информацию что пчелопродукты очень полезны и отлично укрепляют иммунитет.
Перечитав много информации на сайте http://www.pchelandiya.net/, я узнал много полезного для себя.
А так же нашел большое количество народных рецептов на основе пчелопродуктов.
Вот кстати несколько полезных статей: http://www.pchelandiya.net/trutneviy-gomogenat/920-poluchenie-i-xranenie-trutnevogo-gomogenata.html
http://www.pchelandiya.net/pchelinyi-podmor/1351-effektivnoe-lechenie-serdechno-sosudistyh-zabolevaniy-pchelinym-podmorom.html
http://www.pchelandiya.net/lechenie-produktami-pchelovodstva/lechenie-propolisom/86-pri-sarkoidoze-legkix.html
http://www.pchelandiya.net/lechenie-produktami-pchelovodstva/lechenie-propolisom/426-lechenie-propolisom-yenureza-i-nederzhaniya-mochi.html
http://www.pchelandiya.net/lechenie-produktami-pchelovodstva/lechenie-matochnum-molochkom/725-lechenie-zabolevanij-serdca-i-sosudov-matochnym.html

Думаю Вам будет полезно...
Відповісти
Друзья, я последние несколько лет вообще не смотрю ТВ!!! И считаю его Злом, так как вся информация подается так как нужно правительству. А мы это хаваем.
В последнее время все больше смотрю Youtube и выискиваю там информацию по крупицам. А так же ищу независимые новостные сайты, которые подают информацию более независимо, такие как Радио свобода или myukraina.com.ua.
Выбирайте и читайте информацию, отбрасывайте лишние, перебирайте источники и только тогда Вы сможете найти полезную новость.
Кстати недавно прочитал очень интересную новость, которая касается каждого из нас:
https://myukraina.com.ua/goroskop/goroskop-na-2017-god-dlya-kozeroga.html
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні