Уряд Польщі підготував нові пропозиції для заробітчан з України

0
1
Уряд Польщі підготував нові пропозиції для заробітчан з України
Польський уряд підготував законопроект «Антикризовий щит 3.0», що містить нові пропозиції для українців, які працюють у Польщі.

У цьому законопроєкті передбачена можливість для іноземців, передусім громадян України, працювати на сезонних роботах без необхідності отримання відповідного дозволу, – повідомляє Главком з посиланням на польський сайт money.pl.

Таким чином польський уряд намагається піти назустріч польським фермерам, які неодноразово заявляли, що збирати полуницю та інші ягоди й овочі через брак працівників з України не буде кому.
Зокрема, керівництво Національної сільськогосподарської Палати Польщі (KRIR) попросило міністра закордонних справ втрутитися в ситуацію, через яку сезонні працівники з України не можуть приїхати на роботу.

У своєму зверненні KRIR очікує від МЗС конкретних дій щодо відкриття польських консульств та візових центрів в Україні й Білорусі для видачі віз трудовим мігрантам.

Перший «Антикризовий щит» передбачав, що роботодавці можуть змінювати умови договорів, підписаних з іноземцями. Однак польський уряд дійшов висновку, що прописане положення є недостатньо точним, адже тоді іноземним працівникам потрібно було заново отримувати нові дозволи, щоб їхня праця й надалі вважалася легальною.

Відтак в «Антикризовому щиті 3.0» польський уряд передбачив корективи. Особи, які мали дійсні 13 березня 2020 року дозволи типу А і Б, дійсні 13 березня 2020 року (або раніше), дійсні 14 березня 2020 посвідчення і дійсні 13 березня 2020 року дозволи на сезонну роботу, можуть, без дозволу, виконувати (у період епідемії коронавірусу та 30 днів після його скасування) сезонну роботу.

Також пропонується, що змінювати умови договорів з іноземцями можна буде без необхідності останнім змінювати свої дозвільні документи. Причому скасовується необхідність отримувати дозвіл на сезонні роботи для тих іноземних працівників, які зараз перебувають у Польщі.

Крім того, польський уряд пропонує автоматично продовжити термін дії всіх документів, виданих раніше іноземцям у Польщі. Раніше в «Антикризовому щиті» та «Антикризовому щиті 2.0» автоматично продовжили термін дії карт побиту, національних віз та безвізового режиму.

Зазначають, що до початку пандемії коронавірусу щомісяця в Польщу приїжджали близько 160 тисяч працівників з України.

Нагадаємо, раніше повідомляли, що промисловці в Польщі вже замовили чартер для сезонних робітників з України.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні