Поради господарям: як вгодувати порося за літо

0
9
Поради господарям: як вгодувати порося за літо
Досвідчені господарі кажуть, що найвигідніше відгодовувати весняних поросят. Адже протягом літа їм можна досхочу давати зелену кропиву, гичку, відходи від овочів, ще й утримувати мало не просто неба. Багато пенсіонерів тримають улітку пацят навіть на дачі. Як же правильно вибрати поросятко?

ДОВГОНОГИХ НЕ БРАТИ!


Отож, у здорового пацятка блискуча дрібна щетина, жвавий темперамент, у місяць важить 7-8 кг, а у два – не менш як 15 кг. Тваринка мусить мати довгий прямий тулуб і широку спину. Провисла спина й відвислий живіт – ознаки слабкого розвитку мускулатури. Обов’язково, щоб крижі були рівними, окости – довгими та м’якими, кінцівки – міцними та здоровими. Майте на увазі, що високоногі й костисті пацята довго ростуть і повільно набирають вагу. Свиней на низьких ногах вважають скороспілими. Якщо ви плануєте купити свинку й відгодувати з неї свиноматку, не забудьте поцікавитися продуктивністю матері хоча б за два опороси.

МЕНЮ ДЛЯ ПАЦЯТ

Двомісячних поросят треба ретельно доглядати, годувати не менш як шість разів на добу через однакові проміжки часу. Щоб уникнути шлунково-кишкових розладів, треба пильнувати, аби корми в годівницях не закисали.

Бажано якомога раніше привчати поросят до соковитих і грубих кормів. У літній період варто давати більше трави, конюшини та кропиви. Адже до три-, чотиримісячного віку закладається основа для успішного відгодовування свиней.

Двомісячним поросяткам ще зо два тижні можна давати потроху молока. Поступово виводячи його з раціону, додавати більше вареної картоплі. Деякі господарі сміливо годують пацят сирою картоплею. Добре давати підсвинкам висівки, горохове борошно, терті буряки, харчові відходи.

САЛЬНЕ ЧИ М’ЯСНЕ?


Щоб тушка була нежирною, починають відгодовувати чотиримісячних поросят живою вагою 45-50 кг, аби отримати туші на 95–105 кг. У цьому випадку пацят треба годувати 3–4 рази на добу, призначаючи одному поросяті 5 кг картоплі, 3-4 кг коренеплодів і зелені, 1,3 кг концентратів.

Щоб тушка була жирною, живу масу доводять до 160–200 кг, домагаючись середньодобового приросту 650–700 г. Для інтенсивної відгодівлі придатні картопля, кукурудза, ячмінь, горох, зелень.

За впливом на якість свинини корми діляться на:
– ті, що забезпечують високу якість м’яса та сала. Це зернові: ячмінь, жито, пшениця, горох, просо. Соковиті: конюшина та кропива. Корми тваринного походження: сироватка, молочні відходи;
– ті, що трохи понижують якість м’яса та сала: гречка, пшеничні та ячмінні висівки, кукурудза. Але в разі використання цих кормів у рівних частинах із кормами першої групи якість свинини не знижується;
– ті, що значною мірою погіршують якість свинини: соя, овес, макуха. Якщо тривалий період годувати свиней цими кормами, сало втрачає щільність та зернистість, швидко жовтіє під час зберігання. На якості сала негативно позначаються і харчові відходи, які припиняють давати свиням за 1–1,5 місяця до забою.

ВАРТО ЗНАТИ

Зернові корми для відгодівлі свиней треба молоти та запарювати в посудині з кришкою на 3-4 год.

Зернобобові треба добре проварювати.

Картоплю варять, товчуть і дають теплою.

Сіно та інші грубі корми треба сікти та запарювати.

Молочні корми найкраще використовувати свіжими або добре заквашеними, але не закислими.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
9

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні