--> Поспішають на Великдень: українці масово повертаються з Угорщини | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Поспішають на Великдень: українці масово повертаються з Угорщини

0
5
Поспішають на Великдень: українці масово повертаються з Угорщини
На пунктах пропуску на кордоні з Угорщиною 11 квітня суттєво збільшилася кількість українських громадян, які хочуть повернутися на батьківщину.

Це пов’язано з прийдешніми великодніми святами.
Про це повідомили у Західному управлінні Держприкордонслужби.

Зокрема збільшення кількості людей, що повертаються в Україну, фіксують на пунктах пропуску «Тиса» та в угорському місті Загонь.

Прикордонники розповіли, що у пункті «Тиса» залучили вдвічі більше персоналу та виділили додаткові смуги руху.

«Спільно з Закарпатською облдержадміністрацією організовано перевезення подорожніх через кордон 12 автобусами», — йдеться у повідомленні.

Закарпатський журналіст Віталій Глагола розповів в ефірі hromadske, що велика кількість людей є й на пункті пропуску у місті Загонь, яке межує з Чопом. Там зокрема багато співвітчизників на «євробляхах».

«Дуже масово люди повертаються із заробітків, аби встигнути на Вербну неділю і на Великдень потрапити додому. Купа автомобілів на чеських номерах під кордоном, на угорських і інших різних країн ЄС», — сказав він.

Нагадаємо, що 13 березня президент Володимир Зеленський закликав українців повернутися додому протягом трьох діб через поширення коронавірусу. З того дня і до 28 березня (закриття кордону для пасажирських перевезень) в Україну повернулися 570,8 тис громадян.

Письмову згоду на двотижневу самоізоляцію вдома МОЗ запровадив при в’їзді в Україну лише з 21 березня.

У відповідь на запит ЗМІ в Держприкордонслужбі повідомили: в період з 21 по 28 березня в країну повернулися 135,6 тисяч громадян, з них 99,1 тисяч погодилися на добровільний двотижневий карантин, підписавши документи.

Тобто, 36,5 тисяч українців, що повернулися з-за кордону після запровадження інформованої згоди, не зобов’язалися залишатися вдома та уникати інших. Крім того, за період з 13 по 20 березня в Україну в’їхало ще 435,2 тисяч громадян. Постанова про підписання інформованої згоди на той час не діяла.

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко постановив Державній прикордонній службі 21 березня впровадити використання інформованої згоди на проведення протиепідемічних заходів. У ній громадяни визнавали, що готові самоізолювати себе протягом інкубаційного періоду (на два тижні) та підтверджували отримання усієї необхідної інформації щодо цього. Також у згоді вказували про усвідомлення наслідків за недотримання карантину – адміністративну та кримінальну відповідальність. Окрім цього, вони мали надати прикордонникам дані про себе та свою адресу.

Судячи з відповіді Держприкордонслужби, прикордонники почали брати такі зобов’язання від приїжджих з 22 березня.

З 28 березня український кордон закритий для пасажирських перевезень. Зараз його можна перетнути лише на автомобілі і лише у 19 пунктах пропуску.

Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
5

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні