Другий етап медичної реформи: як зміниться українська медицина

0
2
Другий етап медичної реформи: як зміниться українська медицина
1 квітня в Україні стартував другий етап медичної реформи.

Про це пише Голос України.

Що зміниться для пацієнтів? По-перше, запрацює Програма медичних гарантій. «Кожен пацієнт гарантовано отримає пакет безоплатних медичних послуг. Для цього потрібно укласти декларацію з лікарем первинки та отримувати направлення на наступні рівні допомоги», — розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький (фракція «Слуга народу») на своїй сторінці у Фейсбуці.

По-друге, зарплата лікаря напряму залежатиме від кількості пацієнтів — що більше пацієнтів, то вища заробітна плата. «Між лікарнями з’явиться конкуренція, яка сприятиме зростанню рівня професійності», — сподівається голова комітету.

По-третє, упродовж квітня буде впроваджено електронне направлення, яке надає сімейний лікар. «Завдяки йому пацієнт має право вільного вибору лікаря та лікарні, де він хоче проходити обстеження чи зробити необхідну операцію», — відзначив М. Радуцький.

У свою чергу, народна депутатка від «Голосу» Ольга Стефанишина, член Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, зазначила, що в рамках реформи вторинної ланки медицини, яка стартувала 1 квітня, лікарні переходять на нову модель фінансування: за кожну надану пацієнтові послугу медзакладові платитиме Національна служба здоров’я України (НСЗУ).

«Карантин — не привід відкладати медреформу. Навпаки — запуск другого етапу дозволить ефективно використовувати кошти і спрямувати гроші не в стіни лікарень і утримання ліжкомісць, а на конкретного пацієнта, — цитує парламентарку прес-служба «Голосу». — Вперше в лікарів буде шанс отримати нормальні зарплати, а в пацієнтів — лікуватися безоплатно і вибирати лікаря не за пропискою, а за власним бажанням».

О. Стефанишина також заявила, що «розглядається можливість сформувати окремий тариф для лікування коронавірусу».

За даними НСЗУ, понад 90% українських лікарів зареєструвалися в електронній системі охорони здоров’я. Щоб потрапити до лікаря-спеціаліста, потрібне буде направлення від сімейного лікаря. Безоплатними будуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, екстреної, паліативної медичної допомоги та реабілітації. Весь перелік можна подивитися на сайті НСЗУ — https://nszu.gov. ua/likar-2020
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
2

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні