Місцеві вибори – 2020: як обиратимуть владу в умовах карантину

1
3
Місцеві вибори – 2020: як обиратимуть владу в умовах карантину
Політолог з Луцька Михайло Наход повідомив, в яких умовах та чи відбудуться взагалі місцеві вибори в Україні.

Про це він написав у себе на сторінці у фейсбуці.

Михайло Наход назвав декілька можливих сценаріїв розвитку подій:

" 1. Терміни проведення місцевих виборів закріплені в Конституції, а тому для їх скасування чи перенесення треба змінити Конституцію (що малореально сьогодні) або ввести надзвичайний стан (це більш реально, якщо будуть для цього підстави). Введення надзвичайного стану можливе за умови, якщо пандемія триватиме довго або осінню прийде її друга хвиля. Проте, це може лише на певний час (2-3 місяці) відтермінувати проведення виборів, але не відмінити їх взагалі.

2. Зараз деякі політики та експерти сіють паніку, що «виборів не буде бо з бюджету забирають гроші на їх фінансування для боротьби з коронавірусом». Дійсно готуючи зміни до бюджету Уряд запропонував забрати з фінансування місцевих виборів 1 млрд. грн. з попередньо передбачених 2,16 млрд. грн. Це багато, але не критично для проведення виборів. Їх можна провести з меншим бюджетом паралельно змінивши деякі норми виборчого законодавства та інших підзаконних актів щодо фінансування виборів. Але в такому випадку виборчі бюлетені та інформаційні матеріали надрукують на «газетному папері», а члени комісії працюватимуть практично безоплатно, якщо таких бажаючих вдасться знайти. 30 квітня цей законопроект не набрав необхідної кількості голосів (223 «за») і наступним голосуванням був направлений на доопрацювання у профільний комітет. Швидше за все його розглядатимуть наступного тижня.

3. Після голосування закону про запровадження ринку землі голова партії «Слуга народу» О. Корінєнко сказав, що референдум про продаж землі іноземцям можна провести ще в цьому році попередньо прийнявши закон «Про референдуми». Якщо до цього реально дійде справа, то тут може бути цікавий сценарій – об'єднання місцевих виборів з земельним референдумом. Завдяки цьому влада може вирішити декілька завдань:

1) об’єднати фінансові ресурси для проведення і виборів і референдуму;

2) максимально мобілізувати виборців на дільниці;

3) змістити акценти виборчої кампанії та отримати додаткові голоси на виборах. Але в такого сценарію є і один великий РИЗИК – значну підтримку отримають політичні сили, які виступають проти ринку землі, а тим більше проти продажу її іноземцям, а це точно не вигідно сьогоднішній владі", – ділиться роздумами політолог.

Також зазначає, що українці давно готові до різних найнеочікуваніших змін та сценаріїв, а тому не варто дивуватись будь-яким рішенням щодо виборів.
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
права і свободи громадян України також закріплені в конституції,але чомусь під час карантину вони порушуються без змін в основний закон...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні