Священник з Волині розказав, як треба причащати і сповідати хворих на коронавірус

1
-3
Священник з Волині розказав, як треба причащати і сповідати хворих на коронавірус
Священник із Нововолинська Віктор Мартиненко запропонував спосіб, як причащати хворих на коронавірус та сповідати помираючих.

Про це він написав на своїй сторінці в фейсбуці.

"Отці і братія! По всьому видно, що за кілька тижнів усі ми зіткнемося з проблемою. Треба буде причащати хворих на короновірус і напутствувати помираючих. Питання: як то робити?" – починає свій допис священник.

Він зазначає, що після контакту з хворим, священик стає контактною особою – несе потенційну небезпеку поширення вірусу, а тому мусить два тижні перебувати на обсервацїї.

"Таким чином виходить священик одноразового використання", – уточнює Віктор Мартиненко.

Священник пише, що про захисні костюми і спеціальні засоби для священнослужителів навіть немає мови, бо їх не вистачає навіть для медиків.

"Навіть за умови використання захисних засобів, допуску у інфекційні стаціонари не буде. Відтак, впевнений, треба про то думати вже, ібо время близко! Можливі заклики йти так і причащати, покладаючись на віру і пастирський обов'язок, відразу відкидаю! Бо вважаю це не проявом віри, а спробою самогубства і потенційним замахом на вбивство своїх домашніх", – вважає Віктор Мартиненко.

У дописі він зазначає, що у випадках крайньої потреби причастя інфекційних хворих потрібно запровадити практику, коли священник передає Святі Дари хворому і той з благоговінням і побожністю причащається самостійно, або ж з допомогою людей, що здійснюють догляд за ним.

"За необхідності сповіді – її можна здійснити за допомогою засобів комунікації. Практика самостійного причастя мала місце в історії – згадаймо древній звичай, коли диякони розносили Св. Дари по домах, тим, хто з поважної причини не міг бути на Літургії. З новіших часів згадується свідчення з житія святого праведного Іоанна Руського сповідника, – перед кончиною священик передав йому Св. Дари схованими у яблуці. Подібну практику мала катакомбна церква в часи гонінь ХХ ст", – переповідає він.

"Постає друге питання: як технічно це зробити, щоб уникнути втрати якнайменшої частиці Святих Дарів під час передачи Їх через персонал, чи необережне поводження самого хворого?
Наші дароносиці для цього не підходять. Щось на кшталт зіп-пакетиків – теж не варіант, – через неможливість не лишити там крихт і проблему з утилізацією", – пише священник.

Далі текст подаємо без змін:


"Використати оболонки капсул - такі, як фасуються ліки, бади чи вітаміни. Священик, помістивши маленьку частку запасних Святих Дарів у капсулу, передає Їх причаснику у зіп-пакетику, безпосередньо, через персонал лікарні, або осіб, що доглядають хворого вдома. Після споживання, пакетик із заходами безпеки повертається священику для утилізації згідно церковної практики.

Шановні ієрархи, Митрополит Димитрий Рудюк, Олександр Драбинко, Митрополит Антоній Махота, Євстратій Зоря, Матфей Шевчук, Єпископ Митрофан, Володимир Руднік, Афанасій Яворський, Єпископ Фотій Давиденко, Tyhont Tyhon, прошу Вас та інших архієреїв поміркувати над цим питанням, бо її актуальність близ єсть, при дверехъ!"
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
-3

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Потрібно покаятись і прийняти Ісуса Христа вірою.щоб отримати вічне життя на небі...А потім можна і причастя.
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні