--> Чи врятує Палиця Волинь? | Волинь 24 - новини Волині та Луцька

Чи врятує Палиця Волинь?

1
1
Чи врятує Палиця Волинь?
Останнім часом ми знову про цього нього чуємо багато. Медіа пишуть про його лідерські якості і благодійність. Цитують його емоційні спічі і рішучі заяви. Чиновники всіх рівнів вислуховують його доручення, фіксують дедлайни, працюють за його вказівками… Ой, ну тобто рекомендаціями…

Так, я – про Ігоря Палицю.


НЕОБХІДНА ПЕРЕДМОВА

Ні я, ні інтернет-видання «Волинь24» – не підконтрольні Ігорю Палиці. І навіть в дружніх стосунках з ним мене ніхто не запідозрить… Тому кілька думок щодо подій на Волині і ролі в них Ігоря Палиці, які я дозволю собі висловити, можна вважати як абсолютно суб’єктивними (бо вони – мої), так і абсолютно об’єктивними (бо вони – лише мої).

ФАКТОР ПОКРОВСЬКОГО

Не так давно бізнесмен і депутат Луцької міської ради Андрій Покровський заявив, що виділяє мільйон гривень на боротьбу з коронавірусом. Емоційно заявив, рішуче… Закликав інших підприємців долучатися до цієї ініціативи.

Всі про цю заяву написали – і наш «Волинь24» среде них.

Але я про інше… Андрій Покровський, на мій погляд, має дещо... напружені стосунки з представниками команди Ігоря Палиці в Луцькій міській раді. І тому, гадаю, його заява не пройшла повз вуха тих, кому вона була адресована…

«ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ»

Покровський зробив заяву 14 березня. А вже 18 березня на Волинь прибув Ігор Палиця. Терміново зібрався актив, відповідальний за боротьбу з пандемією…

(Тут я, пишучи цей текст, почав підбирати слова… Як назвати Ігоря Петровича? Був у нас вже і «цар», і «князь волинський», і «господар Волині»...)

Напевно, це було схоже на… голову правління АТ «Волинь». В якому ми всі – акціонери, але контрольний пакет – у Палиці.

(До речі, особисто я – не проти. Якщо акціонерне товариство виживе, а дивіденди в тій чи іншій формі будуть отримувати не лише «обрані»).

Так-от. На нараді у приміщенні облради Ігор Палиця досить цікаво відповів Андрію Покровському і іншим… А саме: виділив 20 мільйонів на боротьбу з коронавірусом. Це – проти одного мільйона, виділеного Покровським.

Тим самим Палиця перехоплює ініціативу в марафоні «хто більший благодійник»!

(Ще один відступ зроблю: які б мотиви не керували діями Ігоря Палиці, яким б не були джерела походження цих коштів – я, як волинянин, як сім’янин, як українець зрештою – вдячний Палиці за це. Якою б не була історія наших стосунків. Адже все очевидно: ці гроші врятують людські життя).

НЕДВОЗНАЧНИЙ СИГНАЛ БІЗНЕС-ЕЛІТІ

Палиця не просто оголосив про 20 мільйонів на боротьбу з коронавірусом. Заодно він закликав бізнес-еліту краю долучатися до скоординованої ним роботи і брати з нього приклад.

Його слова про контрабандистів і прокурорів, які мають анонімно скинутися, я, звісно, зрозумів не до кінця… Але для бізнесу сигнал був чіткий.

І бізнес почав реагувати!

«Модерн-Експо», відомі аграрії, будівельники виділили 2 мільйони через свій фонд «Волинь-2014», який почав активно напряму допомагати лікарням краю.

На цьому можна було б закінчити роздуми про одну з благодійних справ одного з благодійників Волині, якби… Якби йшлося не про Ігоря Палицю!

«ДЕМАРШ» ПИЛИПЮКА

Ігор Палиця очікував, що бізнес-еліти приєднаються… Саме приєднаються, а не почнуть діяти окремо, автономно. Ну тобто: «от, мовляв, моїх 20 мільйонів, а от разом з ними – це 30 чи 50 мільйонів від інших, яких я закликав…»

Але…

Як розповідають мої джерела в команди Палиці, звістка про «демарш» Пилипюка і аграріїв спровокувала у Ігоря Петровича вкрай емоційну реакцію: такий вчинок сприйнявся буквально як відмова співпрацювати у складний час.

Реакцію посилили чутки, які стали поширюватися в бізнесових колах Волині: не факт, мовляв, що 20 мільйонів гривень справді надійдуть… А може, мовляв, це просто передвиборчі маніпуляції…

Це остаточно образило Палицю. І реакція не змусила себе чекати.

ПУСТОВІТ, «МОДЕРН-ЕКСПО» І... ВІРУС

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт звернувся до «Модерн-Експо» з пропозицією закрити підприємство на час карантину.

(Знову необхідний відступ: якщо вибухне політично-медійна війна між Палицею і бізнес-елітою – останню розірвуть на шматки. Стверджую це як учасник таких протистоянь... Ні медійного, ні політичного ресурсу, ні навіть досвіду таких маневрів у Пилипюка і компанії немає).

Всі розуміють, що звернення Пустовіта до «Модерн Експо» – це несерйозно. Хоча б з огляду на те, що ця компанія зареєстрована не в Луцьку, а в Луцькому районі...

Але заява Пустовіта з’явилася на світ з іншою метою: не закрити підприємство, а «повісити» на його керівництво відповідальність за можливе інфікування працівників коронавірусом. І хоча колектив цього підприємства заявив про готовність продовжити роботу – в разі появи інфекції в колективі відповідальності з керівника «Модерн-Експо» це не зніме.

ЧИ ПОТАЛАНИЛО ВОЛИНІ З ПАЛИЦЕЮ?

Скажу відразу: попри усе сказане вище, враховуючи усі реалії, що склалися, Волині таки поталанило.

Президент не покликав Палицю на зустріч з олігархами, але призначив Палицю куратором на Волині та Тернопільщини. Голова Тернопільської ОДА відмовився від допомоги Палиці.

Що позитивного в цьому? Палиця – не олігарх!

У 2015 році я ретельно вивчав діяльність Палиці на посаді голови Одеської ОДА. Туди його призначили у кризовому 2014 році. Можна по-різному оцінювати його там діяльність, але висновок очевидний: Палиця реально втримав Одесу, не допустив там «донецького» чи «луганського» сценарію.

Палиця – один з найкращих антикризових менеджерів, яких я знаю.

І те, що Тернопільщина відмовилась від його допомоги – тільки плюс нам, волинянам.

Палиця має всі шанси вчергове довести: він здатен впоратися з надскладними викликами, і на ввіреній йому території – спокійно і безпечно.

P.S. На кораблі має бути лише один капітан. Так сталося, що капітаном нашого з вами корабля є Ігор Палиця. Впевнений: ми всі з вами переживемо ці складні часи. І, незважаючи на прізвища, зможемо об‘єднатися задля порятунку!

P.P.S.
Ігорю Палиці залучати до спільної роботи варто не лише представників великого бізнесу. Треба підключати малий та середній бізнес! Активних, небайдужих, здатних на безкорисливі вчинки, людей у цій частині суспільства – немало. І координація роботи з ними дасть реально відчутний ефект у боротьбі з бідою.

Гадаю, Олександр Товстенюк, як права рука і партнер Ігоря Палиці, зможе якнайшвидше налагодити таку співпрацю!

Подолаємо кризу, об’єднавшись!!!


Володимир ПАЩЕНКО («Волинь24»)
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
1

Коментарі:


  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
На голосуванні за ринок землі Петрович дав вичерпну відповідь про себе...
Відповісти

© 2024. Усі права захищені. Повна або часткова перепублікація матеріалів можлива лише за дотримання таких умов: 1) гіперпосилання на «Волинь24» стоїть не нижче другого абзацу; 2) з моменту публікації на «Волинь24» минуло не менше трьох годин; 3) у кінці матеріалу на «Волинь24» немає позначки «Передрук заборонений».

Віртуальний хостинг сайтів HyperHost.ua в Україні